Smarta råd för skötsel – så lyckas du med fredskallan

Fredskallan klarar sig bra utan ljus, men vilken temperatur trivs den i? Och hur ofta ska man vattna sin fredskalla? Det får du svar på här.

Fredskallan är en av våra absoluta favoriter bland de gröna växterna, och det är inte så konstigt! Förutom att vara snygg och dessutom kunna rena luften från skadliga ämnen så är fredskallan också riktigt lättskött och tålig. Den klarar sig också bra utan ljus – perfekt för de här mörka månaderna!

Så här sköter du fredskallan:

1. Fredskallan klarar sig bra utan ljus och du kan utan problem placera den en bit in i rummet. Det kan dock vara så att ljuset då inte räcker till för att växten ska kunna få några blommor, men den är ju fin ändå med sina vackra blad. Vill du att din planta ska få knoppar behöver den lite mer ljus. Den trivs absolut inte i direkt solljus, så sätt den inte i ett söderfönster.  

2. Fredskallan gillar heller inte kyla, så det är viktigt att den inte står i drag. Den trivs bäst i temperaturer över 18° C, men den bör inte placeras precis ovanför ett element. 

3. Se till att luften inte är för torr. Fredskallan trivs i hög luftfuktighet, så du kan med fördel duscha den med sprayflaska med jämna mellanrum.

4. Fredskallan är en sumpväxt och jorden får inte torka ut. Att jorden blivit för torr märker du lätt på att bladen börjar sloka. Vattna regelbundet och se till att jorden hålls lätt fuktig hela tiden. Extra bra är det om du vattnar med mjukt vatten.

5. Tillsätt en svag dos krukväxtnäring för gröna växter i vattnet under tidig vår till höst. Därefter räcker det att tillsätta samma dos en gång i månaden.

Källa: Blomsterlandet, Plantagen, Odla

8 skötselråd för att lyckas med palettblad

Rulla till toppen