Lys upp ditt hem med rosor i höst – 6 inspirerande tips

Inget pryder ett rum som rosor i kruka eller bukett. Med lite omsorg får du dem att hålla länge, för sommarstämning ända långt in på senhösten.

Av Bente Halkjær Jensen (text) och Camilla Tange Peylecke (bildtext och styling) Foto: Peter Kragballe Översättning: Sabina Söderlund

Den mångsidiga rosen finns i en mängd olika färger och former. De kan köpas på snitt och som små krukväxter och är lätta att pryda hemmet med. Här tipsar vi om några olika sätt för dig att blanda in rosor i inredningen:

1. Bind en vacker krans

Lys upp ditt hem med rosor i höst – 6 inspirerande tips

Torkade rosor är otroligt vackra, både i en bukett och som en dekorativ krans. För att binda en krans är det enklast att trä ståltråd genom stjälken, precis under själva blomman. På så vis minskar risken att den smulas sönder, och du kan också vrida blomman åt rätt håll. Rosor, eukalyptusblad och tistlar gör sig fint tillsammans i en krans. 

2. Blanda och mixa

Lys upp ditt hem med rosor i höst – 6 inspirerande tips

Prova gärna att mixa rosor både i bukett och i kruka inomhus – eller i andra kärl, kanske loppisfynd i form av koppar och burkar. 

3. Bada i väldoft

Lys upp ditt hem med rosor i höst – 6 inspirerande tips

Du kan lätt göra ditt eget rosenbadsalt! Det enda du behöver är färska rosenblad och epsomsalt. Vi har använt blombladen från en stor ros till 225 g salt, men du kan experimentera med mängden, beroende på hur kraftig doft du vill ha. Mixa salt och blad och häll upp i en glasburk. Snart kommer saltet att ta åt sig vätska och doft från bladen och vara redo för badkaret eller ett doftande fotbad.

4. Fixa en fin bukett

Lys upp ditt hem med rosor i höst – 6 inspirerande tips

Mixa och matcha en rosbukett i gult, rosa, orange och mörkrött. Gör buketten mer levande genom att blanda in olika typer av växtlighet. Keramikvaserna kommer från Tina Marie Copenhagen. 

5. Pynta med inspirerande bilder

Lys upp ditt hem med rosor i höst – 6 inspirerande tips

Det finns ett otal böcker om rosor, både faktaböcker och vackra konstböcker med rosenbilder. Dessa ger inspiration men fungerar också som ett dekorativt element i din inredning. Fina kort med rosmotiv kan också sättas upp på väggen.

6. Bjud på romantisk drink

Lys upp ditt hem med rosor i höst – 6 inspirerande tips

Pynta drinken eller ett glas isvatten med rosenblad! Du kan också frysa in bladen till vackra iskuber. 

Skötselråd: Så lyckas du med rosor som krukväxter

Rosor är fantastiska som krukväxter inomhus. De kan hålla sig fina länge om de bara står ljust och vattnas regelbundet. Det är dock mycket viktigt att jorden hela tiden hålls lätt fuktig, för om växten torkar ut vissnar bladen snabbt. Rosen kräver inte särskilt mycket omsorg, men om du klipper bort blommor som har vissnat så håller sig växten fin längre.

Skötselråd: Så lyckas du med rosor som snittblomma

När det gäller rosor som snittblomma ska man ta bort de nedersta bladen innan man sätter ihop dem till buketter. Annars kommer vattnet de står i snabbt börja lukta illa. Dessutom ska man göra ett långt snett snitt i stjälkarna så de lättare kan suga upp vatten och hålla sig fina länge. Vattnet i vasen bör bytas med jämna mellanrum och då kan man också passa på att göra ett nytt snitt i stjälkarna. 

Plantera rosor på hösten – så gör du

Rulla till toppen