Pynta med pumpor i höst – allt du behöver veta

Pumpor är goda att äta och blir dessutom härliga inredningsdetaljer i höstens färgskala. Så här odlar du pumpor – och så här dekorerar du ditt hem med dem.

Du kanske främst förknippar pumpor med läskiga utskurna ansikten à la den klassiska Jack-o’-lantern-pumpan, men faktum är att det går att göra så mycket mer med de gyllengula godsakerna, som faktiskt är en frukt, inte en grönsak som många kanske tror. Pumpor finns i mängder av olika sorter, alla går att äta men alla är inte goda. Små dekorationspumpor gör sig bäst som inredningsdetaljer, gärna som en del av ett färgrikt stilleben.

Pynta med pumpor i höst – allt du behöver veta
Duka upp med tända ljus, linneduk i en varm höstnyans, blommor i gult och orange och pumpor av olika sort. Foto: Plantagen

Plantagen tipsar om att kombinera pumpor med växter i starka höstfärger, så som krysantemum och höstglöd, samt vackra löv och kastanjer. Låt pumporna lysa upp ditt dukade bord inför höstmiddagen, eller skapa en välkomnande entré med pumpor och ljuslyktor. Det är bara fantasin som sätter gränserna, men om du vill kunna pynta med egenskördade pumpor finns det en del saker du behöver veta. 

Så här odlar du dina egna pumpor:

1. Beroende på vilken zon du bor i kan du behöva förkultivera dina frön, det vill säga så dem i krukor inomhus först.

2. Använd planteringsjord och såjord speciellt avsedd för förkultivering. Täck botten av krukan med planteringsjord och fyll sedan på med såjord.

3. Sätt ett frö i varje kruka, 3-4 cm ner i jorden, och låt stå varmt. 

4. Vattna och ge näring regelbundet när plantan börjar komma upp.

Pynta med pumpor i höst – allt du behöver veta
Dekorera inför höstmiddagen med små pumpor. Foto: Getty Images

5. När jorden har värmts upp till 15 grader är det dags för utplantering. Börja med att hitta en varm och solig plats med näringsrik jord och ett pH-värde på ungefär 7,0.

6. Förbered platsen genom att gräva upp en yta som är ungefär 20 cm djup och 15 cm bred. Bygg upp vallar runt om och lägg över en fiberduk som extra skydd. 

7. Innan du planterar ut plantorna är det dags att börja flytta ut dem en stund varje dag. Öka tiden lite för varje dag, så att plantorna får vänja sig vid utelivet gradvis. 

Pynta med pumpor i höst – allt du behöver veta
En välkomnande entré piggar upp i höstmörkret. Foto: Getty Images

8. Grundgödsla med exempelvis kogödsel eller kompost när du planterar. Behåll gärna fiberduken som skydd tills det blir riktigt varmt.

9. När plantorna väl är i jorden gäller det att vattna ofta och ge rejält med näring. Pumpor är törstiga!

10. Du kan skörda dina färdiga pumpor ungefär från juli månad och fram tills den första frosten kommer. Mogna pumpor kan du spara inomhus i flera månader. Se bara till att en bit av skaftet kommer med när du kapar dem så har du fina pumpor att dekorera med till hösten!

Källa: Plantagen, OdlaNelsongarden

Quiz: Känner du igen höstlöven?

Scroll to Top