Så inreder du hållbart – 8 smarta tips

Vill du bli bättre på att inreda hållbart med omtanke om både miljön och klimatet? Du är inte ensam. Och det finns många saker man kan göra för att minska sitt avtryck och göra en insats. Här är åtta smarta råd på vägen!

1. Gå loss på vintage!
Blocket, loppisar, köp/säljgrupper på Facebook eller flotta auktionshus spelar ingen roll – klimatpåverkan är lika låg. Men bra förstås om frakten inte blir så lång! Tänk också på att låta byta elen i gamla lampor, eftersom de annars kan utgöra en brandrisk.

2. Bli remake-proffs 
Med färg (allra helst linoljefärg, eller annan naturlig färg) kan du förvandla både möbler och hela rum totalt. 

3. Möblera om 
Att “vända” rum åt andra håll eller byta plats på barnrum och sovrum gör mer för hemmet än man kan tro. 

 

Så inreder du hållbart – 8 smarta tips
Den finska tjänsten där kunder kan lämna in begagnat glas och porslin från Iittala och Arabia i butik och även köpa sådant som andra lämnat in kommer nu till Sverige. På bilden ses IIttalas klassiska ”Ultima Thule” i ny färgställning.

4. Välj naturliga material 
Linoleum, linoljefärg, FSC-märkt svenskt trä och kork är exempel på material som är förnybara, har låg klimatpåverkan och dessutom åldras med värdighet.

5. Leta miljömärkt 
Ska du trots allt köpa helt nytt? Då gör du klimatkampen en tjänst om du gör research. Vilka företag har ett bra hållbarhetstänk i grunden, vilka producerar av förnybara material och vilka har sina fabriker i Europa eller till och med Sverige? Fundera också lite över dina materialvals klimat- och miljöpåverkan.

6. Tänk på andrahandsvärdet och tänk långsiktigt 
Dyrare är inte alltid bättre, men att investera i en designklassiker har många fördelar ur hållbarhetssynpunkt. Den har bevisat att den håller stilmässigt över tid, så risken att tröttna är mindre. Den har ett bra andrahandsvärde (och du kan förstås hitta en second hand också!) En bra tumregel är dessutom att tänka: “Skulle jag ha köpt den här för fem år sedan? Och kommer jag att ha den kvar om fem år?” Svarar du ja på båda frågorna är det större chans att du gör ett långsiktigt köp!

 

 

Så inreder du hållbart – 8 smarta tips
Ett fint exempel från Bemz på hur tygöverdrag kan förnya gamla möbler.

7. Byt, låna eller streama möbler 
Om du tröttnar på ditt soffbord kanske du kan byta bord med en vän ett tag? Eller låna någons extrabord? Det finns också företag, till exempel Beleco, som låter dig “streama” (hyra) möbler, vilket passar dig som fort ledsnar eller gärna gör om hemmet ofta. 

8. Reparera det som gått sönder
Att reparera det som gått sönder, att komma ihåg att vårda det som behöver till exempel oljas in med jämna mellanrum och att klä om sitsar och stoppmöbler när de blivit slitna är bra sätt att minska sitt klimatavtryck på inredningssidan. 

 

Så inreder du hållbart – 8 smarta tips
Har du en sliten ”Lamino”-fåtölj? Det går att köpa färdiga omklädningssatser som är måttanpassade så att du kan klä om den själv. Tillverkaren Swedese utbildar och certifierar också tapetserare som kan hjälpa dig om du hellre vill lämna in din möbel.
Scroll to Top