Guide: Så placerar du möblerna på mattan

Att veta hur man ska placera möblerna på mattan i vardagsrummet är inte helt enkelt. Ska soffan stå på mattan eller helt utanför? Och hur stor matta behöver man? Här är några riktlinjer!

1. Lilla vardagsrummet
Litet vardagsrum – mindre matta. Har du en liten yta att jobba med kan du med fördel placera mattan i mitten och låta sittmöblerna stå utanför mattan. Något som kan vara bra att tänka på är att mattans längd ska vara längre eller nästan lika lång som soffan.

 

 

Guide: Så placerar du möblerna på mattan
Bor du litet? Satsa på en mindre matta och låt sittmöblerna stå utanför. Foto House Doctor

2. Mellanstora vardagsrummet
Har du ett vardagsrum i mellanstorlek kan du välja en matta som är tillräckligt stor för att sittmöblernas främre fötter ska kunna stå på den. Antingen låter du soffans främre ben stå på mattan medan övriga sittmöbler står på golvet utanför. Men det går lika bra att låta alla sittmöbler stå med sina främre ben på mattan. En bra riktlinje är att mattan ska sticka in 1/3 av soffan djup.

Guide: Så placerar du möblerna på mattan
Det går lika bra att låta soffan stå utanför mattan och fåtöljen ovanpå. Foto Jotun

3. Stora vardagsrummet
Har du ett stort och rymligt vardagsrum med plats för en matta storlek större? Då har du de perfekta förutsättningarna för att kunna ställa alla möbler centrerade på mattan. En riktlinje är att soffans ben bör stå 20–40 centimeter in från kanten på varje sida av mattan. I vilken riktning mattan ligger kan ha stor effekt på hur rummet känns, så prova dig fram

Guide: Så placerar du möblerna på mattan
I ett stort vardagsrum kan du enkelt låta mattan ta för sig. Foto Alcro

Fler tips!

  • Ett vanligt misstag är att man köper en för liten matta för rummet – mät upp med maskeringstejp för att se hur stor plats mattan kommer att ta i rummet och om storleken känns bra i relation till övriga möbler.
  • Har du inte möjlighet att köpa en stor matta? Lägg mindre mattor omlott för att skapa en fin helhet.
  • Blir det ofta middag eller en kaffe i soffan framför teven? Satsa på en tuftad matta i ull som är mer smutsavvisande än exempelvis en matta i bomull

 

Scroll to Top