Nyfiken på konst? Här är tipsen du inte får missa!

Den 9–13 oktober slår Affordable Art Fair åter igen upp dörrarna i Sverige. Mässan som samlar gallerier och konstnärer från hela världen, och där allt är till salu och prismärkt för att man enkelt ska kunna hitta konst anpassad till sin egen budget. Vi fick en pratstund med Fair Director Bernice Glimberg!


Nyfiken på konst? Här är tipsen du inte får missa!
Enligt Bernice Glimberg behöver inte konst vara superdyrt.

Ni har anordnat mässan flera år i rad. Är det något som är nytt för i år?
– Art Therapy – vår valda välgörenhetsvinkel för året. Tillsammans med organisationen Mind, som jobbar förebyggande mot psykisk ohälsa och med konstnärerna Carolina och Agneta Gynning kommer vi både sprida kunskap om Art Therapy samt försöka samla in medel till Mind och deras fortsatta arbete. Art Therapy har sin grund i att kreativt skapande ses som en psykologiskt stimulerande konstform där konstnären får ge uttryck för sina känslor genom exempelvis måleri. Carolina och Agneta har både donerat varsitt verk där 100 % av intäkterna går till Mind, sedan går dessutom 10 % per sålt verk i deras monter även till Mind. 

Vilka har varit de största utmaningarna det här året? 
– Svårast är nog att lägga band på sig själv i allt man vill göra! Vi har ett väldigt kreativt jobb vilket är fantastiskt kul, men ibland får vi inse våra begränsningar när vi konkretiserar vissa idéer på plats.

Dina tre bästa tips till den som inte är så van att köpa konst?  
1. Först och främst ska du besöka mässan, omge dig med konst och känna efter vad du själv tycker om! Ju mer konst du ser desto mer framkommer vad du gillar och vad du dras till. Konst behöver inte vara superdyrt och man måste inte se det som en investering. 

2. Planera och köp efter din budget, det finns så mycket bra konst som inte kostar en förmögenhet. Ett tips för att komma igång med sitt samlande är att börja köpa grafiska blad och fotografier eller verk som har en begränsad upplaga. Detta är oftast billigare, men har fortfarande ett starkt originalvärde. 

3. Våga fråga galleristen! Var inte rädd, fråga om teknik, material, konstnären, historien bakom, motiv, mått – gallerister älskar att få prata om sina konstnärer och om konst. 

Hur tänker du själv när du köper konst?  
– Känsla! Jag följer inte alltid mina råd själv, tyvärr. Så rätt ofta kommer jag hem med något som kanske inte egentligen passar helheten i mitt hem, men då är det bara att hänga om och få det att passa. För faller jag för ett verk är det ofta kört!

Vilka gallerier/konstnärer får man inte missa i år tycker du? 
– Galleri Ramfjord från Olso! De har med sig konst från Moldavien som heter Valeria Duca, född 1995 i Moldavien och hade sin första utställning när hon var 12 år gammal.  Genom hennes medverkan på Venedigbiennalen 2011 var det även Moldaviens första medverkande. Duca flyttade till England vid 17 års ålder där hon studerade Konsthistoria. Efter sin examen flyttade hon till Norge där hon bor idag.

Mässan pågår 9–13 oktober i Nacka Strandmässans lokaler i Stockholm. Här hittar du konst mellan allt från 600 till 60 000 kronor. Mässan hålls dessutom runt om i världen, bland annat i Hong Kong, Amsterdam, New York och Singapore.

 

Rulla till toppen