Plantera rosor på hösten – njut av en blomstrande rosenträdgård till våren

Kan man plantera rosor i oktober? Ja visst, det funkar fint! Vi vet hur du gör, och hur du hittar bästa platsen i trädgården för dina rosor.

Visste du att det funkar utmärkt att plantera rosor på hösten? Om det blir en mild höst hinner rosorna rota sig innan vintern kommer, vilket ger dem en riktigt bra start inför vårens blomning. Och även om de inte hinner rota sig innan det blir för kallt dör rosorna inte under vintern, utan ligger istället och väntar till våren för att rota sig då.

Det går att sätta rosor ända fram tills tjälen kommer, eftersom rosornas rötter fortsätter att växa så länge jordtemperaturen håller sig över +4°C. Så beroende på var i Sverige du bor kan det alltså fortfarande funka utmärkt att plantera rosor. 

Så här planterar du rosor för bästa resultat:

1. Börja med att hitta en sort som är härdig i just din zon. Ta hjälp av zonkartan som du hittar här.

2. Om du köpt barrotade rosor är det viktigt att plantera dem så snart som möjligt. De får inte torka ut. Krukodlade rosor är mer tåliga och kan planteras när som helst så länge det är tjälfritt, utom under den allra varmaste sommarperioden. 

3. Hitta en solig plats, men inte i direkt söderläge där det kan bli för varmt. Undvik också allt för blåsiga platser och att plantera för nära husgrund eller utskjutande tak, där rosorna riskerar att torka ut. 

Plantera rosor på hösten – njut av en blomstrande rosenträdgård till våren
Plantera dina rosor på hösten för att ge dem en extra bra start inför våren. Foto: Getty Images

4. Bäst trivs rosor i lerjord, som är väldränerad och näringsrik. 

5. Låt rosorna stå i en hink med vatten någon timme innan du planterar dem.

6. Gräv en grop som är minst 50 cm bred och lika djup. Långa rötter klipper du av med en sekatör, vik dem inte. 

7. Fördela rötterna jämt och fyll gropen ungefär till tre fjärdedelar med rosjord. Tryck till ordentligt så det blir tätt runt rötterna och vattna rikligt. När vattnet har sjunkit undan lägger du på ett lager jord till och vattnar igen.

8. Kupa med extra jord runt stammen för att ge extra skydd inför vintern. Täck också med granris för att skydda mot vårens starka sol som riskerar att väcka rosen för tidigt. 

Källa: Blomsterlandet, OdlaWeibulls

8 nya tulpanlökar att plantera nu – för att få en blomstrande trädgård i vår

Rulla till toppen