Den vackra, formstarka ormbunken är helt rätt just nu – både som växt och som motiv på möbler och inredningsprylar. Så här får du in ormbunken i ditt hem!
Galna i ormbunkrar
Visste du att människan varit galen i ormbunkar sedan 1800-talet? Under den viktorianska eran i England uppstod en ”fern craze”, starkare än någon trädgårds- eller inredningstrend. Människor gav sig ut i skog och mark och grävde upp ormbunkar för att ta hem och plantera i trädgården. Man byggde stora växthus, de välbärgade i sina parkliknande trädgårdar, vanligt folk fick tillgång till offentliga hus där de kunde njuta av ormbunkarna.
Ny bok om den dekorativa växten
Anton Sundin har skrivit en ny bok om den spännande växten – ”Ormbunkar”. Det är ett digert och vackert verk som berättar ormbunkens historia, och visar hur vi kan använda den både i inredningen och i trädgården.
Så här kan du få in ormbunden i ditt hem!
Ormbunken blev favoritmotiv i inredningen:på tapeter, textilier och i järnsmide. Den klassiska parksoffan är ett exempel – kanske har du inte tänkt på att den faktiskt är uppbyggd av smidda ormbunksblad?
Idag har vi än en gång drabbats av ”pterodomania” – ett tillstånd av att vara galen i ormbunkar. Än en gång ser vi de karaktäristiska bladen i inredningen, och vi experimenterar gärna med olika arter i trädgård och kruka. Tapet från Boråstapeter.
Ormbunksmönstrade textilier och en inomhusdjungel av gröna växter. Vi vill komma närmare naturen, värna om den och njuta av klorofyllet. Det kan inte bli för mycket. Textil från Sanderson.
De vackra bladen är i all sin enkelhet vackra som dekorationer. På ett paket, eller i dukningan. Foto: Getty
Redan på 1800-talet smidde man järn i ormbunksform. Den här skärmen ställer du i trädgården för att förstärka den verkliga bladprakten. Från Gecko trädgårdsbutik.
Just nu vurmar vi för hållbara blomsterarrangemang av torkade växter. Glöm inte bort ormbunken. Har du ingen i din egen trädgård kan du göra som engelsmännen under ”the fern craze” och plocka in från naturen. Bilden kommer från Anton Sundins bok ”Ormbunkar”, ett digert och vackert verk som berättar ormbunkens historia, och visar hur vi kan använda den både i inredningen och i trädgården.