Rätt färg i rätt rum – färgexperten visar hur

Ingen verkar längre vara rädd för färg i inredningen. Men hur ska man tänka? Funkar rosa i alla rum? Finns det någon färg som inte passar i köket? Vi pratar med färgexperten Sara Garanty.


Rätt färg i rätt rum - färgexperten visar hur
Sara Garanty, färgexpert.

– Viktigast av allt är att välja en färg som du gillar. Välj hellre rätt nyans av den än någon som är trendig just nu. I slutändan är det du och din familj som ska trivas. Olika färger signalerar olika saker i olika kulturer, så någon “rätt” färg är svårt att lokalisera, gå istället på det du tycker om, så blir det ofta rätt. Och glöm inte bort att du även kan måla lister och tak, här kan du färgmatcha eller kontrastera mot väggfärgen. Och ligger rummen i fil bör du tänka på hur färgen matchas med de andra färgerna i närliggande rum, tipsar färgexperten Sara Garanty.

 

Rätt färg i rätt rum - färgexperten visar hur
Sov gott under en midnattsblå himmel. Dova färger är bra val för sovrummet. Foto: Beckers

Sovrummet:

– När du ska sova behöver du lugn och ro, det gäller även färgvalet. Grönt är avkopplande och fungerar alltid; vet du att du har svårt att sova ibland ska du gå åt det rejält dova hållet – här är de djupa blå färgerna bäst.

Rätt färg i rätt rum - färgexperten visar hur
Rosa, socialt vardagsrum. Om du har rum i fil, tänk på att de ska fungera tillsammans när man ser rakt igenom dem. Att välja kulörer som går ton-i-ton är en effektfull lösning. Foto: Farrow & Ball.

Vardagsrummet:

– Vi använder vardagsrummet väldigt olika i våra hem, så här ska du verkligen se till funktion före trend. Är ditt hem din borg, där du varvar ner i en stressig vardag, ska vardagsrummet ha en lugn färg som till exempel grönt. Men är det party och mycket umgänge som gäller passar många nyanser av rosa bra med accenter av grönt, gult eller blått. 

Rätt färg i rätt rum - färgexperten visar hur
Röda och orange toner tilltalar små barn. Ska barnet sova i rummet också kan det dock vara bra att måla ett hörn i en ljusare kulör. Foto: Jotex

Barnrummet:

– Om barnet spenderar mycket tid i sitt rum, med olika aktiviteter som lek, pyssel, vila och mys kan man faktiskt dela in rummet i olika “hörnor” med hjälp av väggfärg. Våga gå loss lite extra när det i barnens rum, ett barn behöver stimuleras och därför passar starka färger mycket bra. Bra att veta är att barn upp till fyra års ålder dras mer till röda, orange och gula toner. 

 

Rätt färg i rätt rum - färgexperten visar hur
Blått hjälper dig att fokusera, klä gärna arbetsrummet i dessa toner. Gröna växter piggar upp. Foto: Beckers

Arbetsrummet:

– Blått som drar åt turkost, samt mellanblå toner kan hjälpa dig med koncentrationen. 

 

Rätt färg i rätt rum - färgexperten visar hur
Välkommen hem till oss, nu ska vi ha kul! Sådana signaler får gärna väggfärgen i hallen sända ut. Foto: Nordsjö

Hallen:

– Hallen är vi inte i så länge så här är valet av färg fritt. Varför inte använda en starkare färg som är rolig, överraskande och välkomnande?

 

Rätt färg i rätt rum - färgexperten visar hur
Havregult kök från Vedum. Alla färger utom ljust blå verkar aptitretande, säger färgexperten Sara Garanty.

Köket:

– I köket fungerar alla färger med ett viktigt undantag:det finns ljusblå färger som kan påverka aptiten negativt. Om man har kök och vardagsrum i öppen planlösning, vilket är vanligt idag, ska man först och främst tänka på helhetsintrycket.

 

Scroll to Top