Så övervintrar du dahlian

Dahlian är en av våra mest älskade blommor och just nu fyller den rabatter, krukor och buketter med färg- och blomsterprakt. Men dahlian är mycket känslig för kyla och klarar inte vintern utomhus. Vi guidar dig genom dahlians skötsel fram till vinterförvaringen.


Så övervintrar du dahlian
Njut av dahlians sista blomning och plocka till vackra buketter. Foto: Getty Images

September

Nu tycker många att dahlian är som vackrast. Den fortsätter sin blomning och blir en verklig favorit i höstbuketten. Njut av den tillsammans med andra höstblommor och pyssla om den genom att plocka bort torkade frökapslar. Däremot kan du sluta gödsla nu.

 

Så övervintrar du dahlian
Med en fiberduk om “fötterna” orkar dahlian blomma en bra bit in på hösten. Foto: Blomsterfrämjandet

Oktober

Nu behöver dahliorna, som mycket väl fortfarande kan blomma, skyddas mot frosten. Lägg en fiberduk över jorden och var redo att plocka upp dahliorna för vintern. När blomningen är över och/eller kylan håller i sig varje natt är det dags för dahliaknölarnas vintervila. 

Så övervintrar du dahlian
Dahlian övervintrar gärna även på våra breddgrader – men bara om en får gå i ide. Foto: Blomsterfrämjandet

November – december

Plocka upp dahliorna ur marken och rensa bort alla gamla, torkade delar från knölarna. Knölar som vuxit sig rejält stora över sommaren kan du dela på mitten och lägga på torkning. Lägg knölarna luftigt på spån eller sand i en stor kruka, back eller låda som du placerar inomhus. Glöm inte att märka dem med färg och sort, så att du vet vilken som är vilken när du väcker upp dem igen till våren.

Scroll to Top