Estelles krönika – När möblerna börjar prata

Hus & Hems chefredaktör Estelle Ejdeholm skriver om nya smarta hem som i kombination med "mindful consuming" utgör en spännande framtid i inredningsbranschen.

Hur kommer våra hem att se ut i framtiden? Tittar vi på den tekniska utvecklingen så vet vi att nätet snart kommer att vara uppkopplat till det mesta vi har omkring oss – det är det som kallas ”The Internet of Things”. Ett estimat gör gällande att år 2020 kommer över 30 miljarder (!) smarta produkter att vara sammanlänkade och kunna ”prata” med varandra. Det kan till exempel innebära att vårt kylskåp talar om när mjölken är slut och samtidigt skickar en beställning till matvaruföretaget som levererar kassar till vår dörr. Själva leveransen kanske sker med självkörande bilar eller drönare. Eller så berättar älsklingsfåtöljen hur vi mår och om vårt blodtryck gått upp eller ner när vi slår oss ner i den…

Estelles krönika - När möblerna börjar prata
Med Gardens Smart System-appen kan du via din mobil styra robotgräsklipparen, trädgårdsbelysningen, vattenspridaren och ha koll på jordfuktighetsmätaren utan att du behöver vara i närheten av din trädgård.

Mindful consuming
En annan stark trend är ”Mindful Consuming” – det vill säga att när vi konsumerar tänker vi efter och väljer det som är närproducerat, hållbart och utfört med hantverkskunnande. Varorna ska vara äkta och bidra till en bättre värld. Som en del i detta startas allt fler företag med hjälp av crowdfunding eller är rena delningstjänster.

Dessa båda trender kan först tyckas vara varandras motsatser, men sanningen är att de går hand i hand och den ena är en förutsättning för att den andra ska finnas och vice versa. En del restauranger är anslutna till appen ”Karma” där du som privatperson kan köpa mat som blivit över för halva priset. Det minskar matsvinnet. Det här skulle även kunna fungera, och fungerar redan på vissa håll, i grannskapet där tekniken hjälper oss att meddela om vi har mat eller fullt med äpplen eller annan frukt som vi inte har tid eller ork att ta hand om och som vi gärna delar med oss av.

Estelles krönika - När möblerna börjar prata
Aloud är specialiserade på smarta lösningar inomhus med fokus på ljud och ljus. I detta privata hem har de installerat ett smart integrerat ljud- och ljussystem.

Dela köksmaskiner
Vi kanske också föredrar att dela på köksmaskiner som vi inte använder så ofta och i stället investerar i en riktigt proffsig råsaftcentrifug med extra stor kapacitet som alla grannar kan nyttja. Ju mer vi delar med andra, desto mer kommer det att påverka hur vi inreder våra kök och matplatser. Redan nu märks det hur kökets funktion har börjat förändras. 

Personligen har jag inget emot ny teknik, men innan möblerna börjar tala vill jag se möbler och inredning som talar till mig. Det ska vara färger och former som får mig att bli glad och harmonisk. 

Tycker du som jag rekommenderar jag att du prenumererar på Hus & Hem! Vi vill ge dig verktygen och inspirationen för att skapa ett hem som du trivs med – och vi följer med stor nyfikenhet den tekniska utvecklingen.

 

Estelles krönika - När möblerna börjar prata
Ikeas Fyrtur-gardiner kan kopplas samman så att alla gardiner i ett rum kan dras ner samtidigt.
Rulla till toppen