Huvudstaden som ska bli klimatneutral med hjälp av design

En av Europas huvudstäder har satt som mål att vara klimatneutral senast år 2035. Och design är ett av de viktiga inslagen för att nå dit. Därför presenteras nu massor av ny, hållbar design – inte minst i stadens "Design District".

Helsingfors har satt som mål att vara klimatneutralt senast år 2035. Det innebär en stor omställning och alla som bor i staden har möjlighet att ta del av gratis workshops och utbildningar i stadshuset med temat ”hållbarhet”.
Ett av de viktiga inslagen för att nå målet är design. Design kan både visa på goda exempel och bidra till att minska rädslan som många känner inför klimatkrisen.
I stadens ”Design District” som omfattar flera stadsdelar i centrum finns över 200 ateljéer, butiker, caféer och gallerier med fokus på design och flera av dem har redan gått över till en hållbar verksamhet. 

Här är några exempel på intressant nutida finsk design där hållbarhet och formgivning går hand i hand:

Huvudstaden som ska bli klimatneutral med hjälp av design
Woodio gör miljösmarta handfat oh badkar i träkomposit. Foto Estelle Ejdeholm, Pauliina Salonen

WOODIO – återvinner trä för badrum
På håll ser handfaten och badkaren ut att vara gjorda i lyxig marmor eller malakit men när man kommer närmare ser man att de är gjorda av träkomposit. Materialet som Woodio har tagit fram är världens första komposit med träspån som är hundra procent vattenavstötande. Företaget, som är ganska nyetablerat, har redan vunnit flera prestigefyllda priser både inom innovation och design. Förutom att tillverkningen är hållbar så är också själva produkterna nedbrytningsbara.
www.woodio.fi

Huvudstaden som ska bli klimatneutral med hjälp av design
Poiat säljer formgivaren Antrei Hartikainens skåp ”Bastone”.

POIAT – förvandlar trä till tidlös design
Poiat Studio tillverkar skåpet och sidobordet ”Bastone” i ek som den unga formgivaren och hantverksmästaren Antrei Hartikainen skapat. Antrei arbetar uteslutande i trä och vill utmana branschen när det gäller vilka produkter som kan skapas i det levande materialet som det finns så gott om i Finland. Han förespråkar det lokala och vikten av hantverkskunnande. Antreis känsla för träet ger också spännande och eleganta möbler som håller över tid. 
www.poiat.com

Huvudstaden som ska bli klimatneutral med hjälp av design
Lovia gör mode av laxskinn och överblivet material från möbelindustrin.

LOVIA – gör mode av skräp
Designern Outi Korpilaakso var på väg att lämna branschen i protest mot tillverkarnas dåliga arbetsförhållanden och att produktionen oftast inte var hållbar. Men så tänkte hon om. Hon bestämde sig för att göra hela tillverkningsledet transparent och bara använda skräp och överblivet material i sin formgivning. Nu skapar hon smycken och väskor av bland annat lax- oh älgskinn. Varje produkt har ett unikt produktionsnummer så att köparen kan se vem som har tillverkat varan och hur mycket denna har fått betalt för arbetet. Allt är helt transparent. Hennes väskor är också gjorda så att de med enkla medel kan förändras genom att byta ut delar som exempelvis lock och handtag.
www.loviacollection.com

Huvudstaden som ska bli klimatneutral med hjälp av design
Hakola gör möbler som ska hålla länge. Foto Estelle Ejdeholm

HAKOLA – Erbjuder avtagbara klädslar
Hakola är ett familjeföretag som satsar på tidlös, avskalad design som håller länge och kan förändras med tiden – totala motsatsen till ”slit och släng”. Det var i början av 60-talet som familjen sålde korna och gjorde om den forna ladan till möbelverkstad. Alla deras sittmöbler har avtagbara klädslar och de erbjuder lösa klädslar i många olika utföranden (rosa klädslar har blivit deras signum). Det finns även textila överdrag till benen på soffor och fåtöljer för den som vill ha en extra mjuk stil. Tillverkningen sker fortfarande för hand i Finland och för att behålla småskaligheten och den personliga touchen så sker försäljningen i den egna butiken som ligger i Helsingfors ”Design District” och i den nyöppnade E-shoppen.  
www.hakola.fi

Huvudstaden som ska bli klimatneutral med hjälp av design
Sectos lampor tillverkas i Finland av trä från skogen i närheten av verkstaden.

SECTO DESIGN – står för upplyst formgivning
Från starten har Secto Design fokuserat på hållbarhet. De första lamporna som togs fram och tillverkades i trä hade en design anpassad för dåtidens lågenergilampor. Idag används istället LED-belysning. Förutom att använda björk från skogarna kring fabriken och hålla koll på tillverkning, transporter och att minimera svinn så går en del av vinsten till välgörenhet. Den läckra designen uppskattas också av kunder i hela Europa.
www.sectodesign.fi

Rulla till toppen