Inred med växter – Trendstefan visar upp höstens trender i sitt hem

Stefan "Trendstefan" Nilsson vet allt om vilka växter som är trendigast i höst. Dessutom bjuder han på en titt i sitt eget hem och visar upp hur han arrangerar sina gröna växter.

Vi har sagt det förut och vi säger det igen – begonian är hetare än på länge! Enligt Plantagens årliga växtrapport så får de gröna växterna, som länge varit våra favoriter på fönsterbrädan, nu konkurrens av blommande växter. Och allra störst spås alltså begonian bli.

– Begonia har potential att kunna bli 2019 års stora trendblomma. De är dessutom riktigt Instagram-vänliga – det blir ett fint inslag i ett stilleben att plocka blomman från krukväxten, säger Stefan ”Trendstefan” Nilsson i Plantagens växtrapport. 

Här kan du läsa om hur du sköter begonian på bästa sätt

Inred med växter – Trendstefan visar upp höstens trender i sitt hem
Hemma hos Stefan ”Trendstefan” Nilsson frodas en av höstens stora trender – suckulenterna. Foto: Plantagen

Även om de blommande växterna kommer starkt är vi fortfarande väldigt förtjusta i gröna växter till våra hem. Hela 67 procent svarar att de helst köper gröna växter. Den avgörande faktorn när det kommer till vilka växter som väljs är att de ska vara lättskötta och inte behöva vattnas så ofta. Hela 42 procent av de tillfrågade anger detta som viktigast. Endast 20 procent anger att de väljer växter främst utifrån att de är fina och passar till inredningen.

Konsumenternas absoluta favorit är orkidén. 34 procent anger att de helst köper hem en brudorkidé. Därefter kommer gröna favoriter som fredskallan, guldpalmen och monsteran. Dessa tror experterna dock snart blir omkörda av nya trendväxter som fikusar och stora ormbunkar, som inte bara är vackra utan dessutom renar din inomhusluft.

– Ormbunken gör comeback! Om 2018 var året då den stora monsteran skulle stå i blickfånget, så är 2019 den stora ormbunkens år, säger Trendstefan. 

Här kan du läsa mer om växter som renar luften

Inred med växter – Trendstefan visar upp höstens trender i sitt hem
I sitt sovrum har Stefan grupper av växter som ger bra luft. Foto: Plantagen

Som motvikt till de stora gröna växterna spås också grupperingar av små växter, som till exempel lättskötta suckulenter, bli en stor trend. Allra helst ska det vara sticklingar som arrangeras smakfullt på instagramvänliga vintagemöbler. 

– Tidigare gjorde vi stilleben av våra loppisfynd – nu gör vi det med suckulenter istället, säger Trendstefan.

Rapporten visar även att fetbladiga växter blir mer populära som gå-bort-present. Allra helst ger vi fortfarande värden/värdinnan en klassisk bukett, men det finns ett ökande intresse för att ge bort suckulenter.

– Suckulenter passar perfekt för fina presentförpackningar. Växter som gåva har dessutom ett inbyggt godhetsvärde som passar fint tillsammans med den ökade medvetenheten kring hållbarhetsfrågor, menar Trendstefan. 

Rapporten bygger på en konsumentundersökning med 1010 slumpvis utvalda respondenter i Sverige, genomförd av Plantagen och HUI Research.  

Träffa Trendstefan på Stora Stylingkvällen – läs mer här!

Rulla till toppen