Inred nyproduktion – 6 steg till en mysig och ombonad bostad

Nyproducerade bostäder kan kännas kala och sterila. För att få till den ombonade och karaktärsfulla känslan finns det några knep att ta till. Det handlar om att mjuka upp, runda av och skapa värme och djup.


Inred nyproduktion - 6 steg till en mysig och ombonad bostad
Ös på med textilier i ditt nya hem. Gardiner och sänglinne från Hemtex.

1. Textilier
Satsa på textilier, här kan man ta i. Gardiner är ett måste för att ge en mjukare avrundning till kantiga fönster med stor insyn. Här kan man tänka på att både ha insynsskyddande gardiner som släpper genom ljus samt även lite kraftigare material som sammet eller linne.

Mattorna får gärna vara tjocka och ha kraftig textur, exempelvis en ryamatta. En matta bör vara större än soffans bredd. Varför inte testa en heltäckningsmatta i sovrummet för den ultimata hotellkänslan.

Kuddar, man kan aldrig få för mycket kuddar, välj en uppsättning i basfärger som beige, vit, creme och grått i olika textur, sammet, siden, linne, boucle, ull och addera mer färgglada kuddar som kan bytas ut efter säsong.

Inred nyproduktion - 6 steg till en mysig och ombonad bostad
Nybyggen har ofta vita väggar – måla dem i en varm färg istället. Varmröd vägg som lyses upp av en lampa från Watt & Veke.

2. Färg och tapeter
Att sätta färg på väggarna ger en mer inredd känsla än standardmålade väggar i bruten vit eller råvit. Skapa gärna ett färgschema för hemmet som gör att de olika färgerna passar ihop,  där man kan man få hjälp i en bra färghandel. 

3. Styling
Bara för att bostaden har en modern arkitektur innebär inte att alla möbler måste vara moderna. Tvärtom kan ett stilbrott i form av vintagestolar eller ett häftigt vintagebord skapa dynamik och på så sätt framhäva det bästa i bostadens utforming. Blanda gammalt och nytt för en mer eklektisk känsla.

Inred nyproduktion - 6 steg till en mysig och ombonad bostad
Nya hem har ofta raka, rena linjer. Bryta av med rundade former för mer mys. Inredning från Åhléns.

4. Former
Eftersom många nyproducerade bostäder kan kännas kantiga och raka är det en fördel att välja några möbler med runda former för att kompensera och mjuka upp den raka känslan. En mjukt böljande fåtölj, eller ett runt soffbord kombinerat med en rund puff/fotpall.

Inred nyproduktion - 6 steg till en mysig och ombonad bostad
Växter ger en mjukare och mer ombonad atmosfär. De gröna väggarna är i färgen ”Bancha 298” från Farrow & Ball, bilden till vänster är från Åhléns.

5. Växter
Genom addera gröna växter ger du, förutom en grön skön look, rummet bättre luft. Satsa gärna på en stor grön växt i en överdimensionerad kruka samt några växter på fönsterbänken.

Inred nyproduktion - 6 steg till en mysig och ombonad bostad
Tillför naturmaterial som trä och rotting. Foto Åhléns

6. Material
De nyproducerade ytorna kan tacksamt kombineras med naturmaterial som trä, kork, rotting, läder och sten/marmor. Materialen ger värme, struktur och känsla och fungerar väldigt bra som bas mot andra material.

7. Belysning
Den gamla belysningsregeln om att ha minst 5 -7 belysningspunkter gäller även nyproduktion. Här handlar val av ljuskälla om att hitta rätt värme i ljuset då kallare vitbelysning kan understyka det opersonliga och kalla i nyproduktionen. 

Variera vilken slags lampa som används, från opaliserade glasglobar till tygklädda lampskärmar. 

 

Inred nyproduktion - 6 steg till en mysig och ombonad bostad
Välj ut personliga detaljer. Matta och kudde från Classic Collection.

8. Detaljer
Detaljerna sätter personligheten – gruppera och skapa stilleben med småvaser med gröna kvistar, foton i ram, små skulpturer, böcker och levande ljus. Samla gärna ditt stilleben på en bricka.

Rulla till toppen