8 skötselråd – så lyckas du med palettblad

Palettblad är en lättskött och mångsidig växt, men hur mycket sol vill den egentligen ha? Och hur ofta ska man vattna sina palettblad? Det, och mycket mer, får du svar på här.

Palettbladet är en gammal favorit från mormors tid som gjort storstilad comeback på sistone, mycket tack vare sina vackra blad. Den lättskötta växten gör sig perfekt på fönsterbrädan, men går också utmärkt att plantera ut under sommarperioden. 

Så här sköter du dina palettblad:

1. Palettblad vill stå ljust och luftigt, men inte i alltför stark sol. Undvik därför att ställa din planta i direkt söderläge, då riskerar du att bladen får brännskador.

2. Samtidigt så blir färgerna skarpare och vackrare ju mer ljus bladen får, så placera den på en så ljus plats som möjligt för maximal färgprakt.

3. När du planterar kan du med fördel använda vanlig blomjord.

4. Vattna regelbundet och lite i taget, så att jorden inte blir alltför blöt. Se också till att jorden aldrig torkar ut helt. Då blir bladen nämligen lite hängiga. För att undvika att jorden torkar ut för snabbt kan du använda en större kruka.

5. Samtidigt som du vattnar kan du också tillföra en svag näringslösning. 

6. För att bladen ska behålla sin färg bör du knipsa av eventuella blommor direkt de dyker upp, de tar nämligen näring från bladen. Plantan blir dessutom buskigare med denna metod.

7. Om din planta skulle få ohyra är det viktigt att veta att bladen är känsliga för besprutning. Försök därför med skonsamma bekämpningsmedel som till exempel en lätt såpblandning.

8. Du kan ta sticklingar från vår till sen höst. Klipp då av en topp med ungefär sex blad och nyp av det understa bladparet. Sätt sedan sticklingen i en kruka med blomjord, så bildar den rötter inom ett par veckor. 

Källa: Blomsterfrämjandet, Plantagen, Wexthuset

8 skötselråd – så lyckas du med palettblad
Palettblad finns i flera olika nyanser, extra fint blir att blanda dem med varandra. Foto: Getty Images

Någon som har ett speciellt förhållande till palettblad är My Feldt, den charmiga konditorn vi känner igen från tv, som nu samarbetar med Blomsterfrämjandet för att uppmärksamma svenskodlade växter.

– Jag älskar palettblad, även om jag alltid trott att de hette nässlor. Mormor hade en blomsterlåda i sitt vardagsrum med en vacker guldrand på och en bunt Allers och Hemmets Journal under. Blomsterlådan var fylld med palettblad och jag tyckte det var himla mysigt. Så palettblad associerar jag med min mormor.

Sedan glömde jag bort växten under många år, innan den för några år sedan började dyka upp i olika sammanhang. Den är otroligt vacker och en fantastisk inredningsdetalj, berättar My i ett pressmeddelande. 

8 skötselråd – så lyckas du med palettblad
Palettblad är en favorit hos My Feldt. Foto: Blomsterfrämjandet/Linda Lomelino

My Feldts bästa palettbladstips:

  • Jag älskar själv färg, och det är så roligt att palettblad finns i så många olika nyanser – allt ifrån brunt, svart och grönt till rosa, gult, purpur och lila! Ett tips är att blanda flera olika tillsammans.
  • För mig är palettblad en inomhusväxt, men den kan gärna få flytta ut i trädgården över sommaren. Många av våra krukväxter mår bättre ute över sommaren och kan sedan flyttas in igen när hösten kommer.
  • Byt sticklingar och sorter med dina vänner, det är de vuxnas sätt att byta bokmärken!

7 inspirerande trädgårdar – planera och plantera för nästa säsong

Rulla till toppen