Älskade igelkott – så får du den att trivas i din trädgård

Nu behöver igelkottarna snart hjälp med att hitta bon att övervintra i. Gör plats i din trädgård, gärna under en lövhög i ett avskilt hörn. Igelkottens drömbostad ligger på ostört läge, väl skyddad från vind, insyn och störande grannar.

Fixa ett igelkottshus
Det har blivit svårare för igelkottarna att hitta bra bon att bo i över vintern. Ännu ett tag kan vi glädjas åt de taggiga små livens sällskap på kvällar och nätter, men framåt oktober går de in i sin vinterdvala. Då gäller det att det finns bra bon. Vill du ta emot en övervintrande gäst i din trädgård kan du bygga, eller köpa ett färdigt igelkottshus. 

 

Älskade igelkott – så får du den att trivas i din trädgård
Igelkottshus från Granngården. Täck huset med löv och annat trädgårdsavfall. Det skyddar mot kyla och nederbörd. I det inre rummet kan du bädda åt igelkotten med lite torrt gräs.

Behöver mat
Till skillnad från stora övervintrande däggdjur som björn, går inte igelkottar och andra smådjur helt i ide. Igelkotten går i dvala, och tittar fram ibland för att skaffa mat och röra på sig, också på vintern. Därför är det bra att se till att även insekter, som är mums för kottarna, trivs där de bor.

Till våren blir det fart på igelkottarna igen, då förvandlas boet inte sällan till barnkammare! Boet används sedan av igelkotten året om, under vår och sommar vilar den sig där om dagarna, och kommer ut på kvällar och nätter.

Älskade igelkott – så får du den att trivas i din trädgård
Gör en plats för igelkotten, gärna en lövhög i ett hörn i trädgården. Foto: Getty Images

Så här hjälper du igelkottarna:

  • Spara lövhögar under buskarna i trädgården så att igelkotten kan bygga ett sommarbo.
  • Snickra ett vinterbo under semestern och sätt ut i trädgården.
  • Ge igelkotten mat: hund- eller kattmat, matrester, vatten – inte mjölk.
  • Använd inga bekämpningsmedel i trädgården.
  • Var försiktig när du bränner lövhögar på våren. Flytta högen eller lyft upp och kika.
  • Skapa ett vilt hörn i din trädgård där insekter trivs. Ger mat åt igelkotten.

Källa: Naturskyddsföreningen

 

Rulla till toppen