Smarta lösningen som hjälper dig att hitta din drömbalkong

Ska man ha balkong i söderläge, västerläge, eller kanske österläge? Och hur vet man vilken tid det är mest sol på balkongen? Det finns faktiskt hjälpmedel som kan ge dig svar på dessa frågor.

Är det dags att köpa ny bostad?

Du har säkert stenkoll på vilken typ av planlösning du vill ha, hur mycket förvaringsyta du behöver och diverse annat som krävs för att du ska bli helt nöjd med ditt nya hem. En detalj som brukar vara viktig för många av oss när vi letar bostad är den där egna platsen i solen, vare sig det rör sig om uteplats, veranda, altan eller balkong. Kanske är det extra viktigt för oss som bor i lägenhet. Man har ju (oftast) bara en balkong och då ska det helst vara sol under så stor del av dagen som möjligt.

Om du suktar efter maximalt med solljus är balkong i söderläge det absolut bästa. Då får du sol både förmiddag och eftermiddag. Om du inte vill ha sol på balkongen är norrläge att föredra, då blir det minimalt med soltimmar, speciellt under vintern. Du kan också ha balkong i österläge, vilket innebär förmiddagssol, eller västerläge, vilket innebär eftermiddagssol.

Smarta lösningen som hjälper dig att hitta din drömbalkong
Foto: Sun Finder

För dig som vill kunna se exakt hur solens strålar kommer att falla på balkongen när du är på visning tipsar Hemnet om ett smidigt hjälpmedel. Appen Solläge använder AR-teknik för att kunna visa dig hur solen kommer att stå under dygnets olika timmar, på olika platser. En riktigt fiffig app att plocka fram under lägenhetsvisningen alltså!

Nackdelen med Solläge är att den kostar 40 kr att köpa. Därför har vi testat gratisappen Lumos som fungerar på ungefär samma sätt. Den talar också om för dig vilket klockslag solen går upp och ner, och det går dessutom att växla till att se månens positioner. Solar Tracker är ännu en gratisapp som har liknande funktioner.

Stäng sommarstugan inför vintern – tänk på detta

Rulla till toppen