Trendstefan avslöjar inredningstrenderna 2020

Stefan Nilsson presenterar sin trendspaning i januari varje år. Vi gör en trendkoll i halvtid, och får flera konkreta inredningstips. Häng med!


Trendstefan avslöjar inredningstrenderna 2020
Stefan Nilsson, alias Trendstefan, presenterar sedan tio år tillbaka årets inredningstrender på Stora trenddagen. Foto: Charlotte Carlberg Bärg

Vilken av dina trender har du sett mest av under året så här långt?
– Riktigt stor känns trenden Resting Neutrals med det taktila, ljusa, keramiska och träiga. Både Ikea och HM har lanserat kollektioner med afrikanska designer under 2019, som i min trend Africa Activism. Och så sista trenden – Sustainable Sundays. Ja, hållbarhetsfrågan har verkligen exploderat.

Finns det något på trendkartan som överraskat dig så här långt in i 2019?
– Flera saker. Dels att hållbarhetstrenden verkligen exploderat. Jag förstår att det kanske inte kommit ut i butik än, men det är verkligen det enda vi talar om. Och så att det är så mycket mönsterfritt. Vi har inga mönster på någonting längre. Och alla djur. Ljusstakar, lampor, etc, etc – allt är djur.

Vilken är den starkaste hösttrenden när det gäller inredning som du ser det just nu?
– Många gillar resonemanget med ett hem som ger lugn, alltså trenden Resting Neutrals. Om man gör det så fortsätt med textilier och framför allt, addera toner i terrakotta. Kan vara lerkrukor, men också bara som färg på textilierna. Och varför inte komplettera de brända tonerna med ljusblått eller mintgrönt – det känns helt rätt nu.

Trendstefan avslöjar inredningstrenderna 2020
Ljust grönt och blått känns fräscht tillsammans med de neutrala tonerna. Ikea satsar på det rogivande sovrummet. Foto: Jotun, Ikea.

Kan du ge oss en liten spaning för inredningstrenderna 2020?
– Snällhet är det nya svarta. Ja, jag lovar. Jag ska förklara på Stora Trenddagen i januari. Annars är det fokus på hållbarhet och det är egentligen där all energi finns. Vad kan man göra med avfallet från en byggarbetsplats? Ljusstakar eller utemöbler? Hur kan vi laga och lappa? Och vi kommer att behöva prata om singelhushållen nu när majoriteten av oss bor ensamma. Eller om man så vill, den flexibla familjen där extrabarn och andra flyttar in och ut. Ikea satsar till exempel stort på det man kallar co-living.

(I utställningen Design Drop som hålls under Formex-veckan i Stockholm, visar Trendstefan upp höstens trender med utvalda produkter. 20-21 augusti på Clarion Sign.)

Rulla till toppen