Inred för höstmys – 3 stylingtips för ett vackrare hem

Ny säsong och nya tag, varje höst är en nystart. Så även hemma, för visst vill ser man på hemmet med nya ögon efter ledigheten. Så här gör du för att uppdatera ditt hem med en varm mysig höstkänsla.

1. Textilier

Att ser över textilier som kuddar, gardiner, dukar och handdukar ger stor skillnad. Här kan man tänka både på material, struktur och färg. Sammet ger exempelvis en mer varm och ombonad känsla och passar perfekt för höst och vinter. Välja gärna olika struktur på textilierna, sammeten är len, kombinera den med ett grövre material som linne eller en broderad kudde. Färgmässigt kan vi nu gå för starkare och varmare nyanser, terrakotta, mossgrönt, senapsgult är klassiska hösttoner som även passar bra tillsammans. 

Nu är även tiden för att se över gardinval, mer mörkare kvällar kan en skir gardin fungera som insynsskydd, den kan kombineras med en tyngre gardin i exempelvis sammet eller i ett material med isolerande effekt.

Inred för höstmys – 3 stylingtips som förskönar ditt hem
Maxa antalet kuddar för ökat mys. FOTO: Kim Granli
Inred för höstmys – 3 stylingtips som förskönar ditt hem
Draperier och gardiner skyddar mot insyn och ger en mjuk avrundning till rummet. FOTO: Helena Elm

2. Mattor

Det finns inget som förändrar rumsligheten och mysfaktorn som mattor. Både form- och funktionsmässigt ger mattor en ombonad och varm känsla. Till höstsäsongen väljer vi tjockare mattor i bambusilke, eller kanske en rejäl ryamatta i ull.

Tänk på att välja en storlek som passar rummet och möblerna. Ska mattan ligga i vardagsrummet bör den inte vara mindre än soffans bredd. Exempel: till en soffa om 200 cm bör du välja en matta som är 230 cm eller 240 cm bred. Extra lyxigt är att välja en matta i storformat som soffa, soffbord och fåtöljer får plats på. 

Inred för höstmys – 3 stylingtips som förskönar ditt hem
En stor matta ramar in rummet och är härlig att gå på. Foto Cecilia Möller

3. Belysning

Belysningen är A och O under mörkare säsonger. Ett rum bör minst ha 5 belysningspunkter, gärna mer.

Belysningen kan delas in i olika grupper och inför höstens mörkare kvällar kan det vara bra att se över belysningspunkterna i hemmet. 

Allmänbelysning ska ge bra ljus vid exempelvis städning, välj gärna en lampa som sprider ljuset på ett bra sätt.

Punktbelysning: tänk gärna på att varje hörn i ett rum ska ha någon form av belysning, på så sätt känns rummet större.

Stämningsbelysning, en lampa i varje fönster, på ett sidobord, detta ljus ska vara diffust och inte blända.

Funktion/arbetsbelysning: en läslampa som går att rikta är bra att placera vid en fåtölj där man tycker om att läsa eller pyssla.

Att ha flera belysningspunkter med olika ljusstyrka ger en lyxig känsla som hjälper oss genom de mörka månaderna. Installera gärna dimmers på alla lampor.

Inred för höstmys – 3 stylingtips som förskönar ditt hem
En bordslampa med skärm ger ett mjukt silat ljus som är stämningsskapande. Foto Josefin Widell Hultgren
Rulla till toppen