Nya Englesson överraskar

Själen och hjärtat finns kvar liksom kvaliteten och hållbarhetstanken – men designmässigt har Englesson tagit ett stort steg och presenterar nu en stilsäker och uppdaterad kollektion som delvis inspirerats av varumärkets första serier från 60- och 70-talet.


Nya Englesson överraskar
Englesson är ett familjeföretag som drivs av andra generationen. Allt startade med en säng i metall.

Englessons älskade möbler har tillverkats sedan 60-talet. För många är varumärket synonymt med tidlösa kollektioner och sköna Howardsoffor som inspirerats av den gustavianska eran och den omtyckta New England-stilen, men de första möblerna som togs fram var faktiskt designade mässingsmöbler – sådana som man ofta ser i italienska boutique-hotell. 

Nya Englesson överraskar
Uppdaterade Stockholmsserien från Englesson med sideboard och matbord i kombination med stolen ”Classic” samt skänk med vitrinskåp ur Englessons “Stockholm 2.0”

Möbler du trivs med länge

De tidlösa möblerna är fortfarande kvar i sortimentet, men den omtyckta Stockholmsserien finns nu också i en smäckrare, mer elegant version som lättare kan kombineras med möbler i modern design. För den som föredrar rena linjer och ett samtida uttryck presenterar Englesson flera spännande nyheter med snyggt formgivna soffor, sängar och bord som passar lika bra i den genomtänktastadsvåningen som i den klassiska villan.

Nya Englesson överraskar
Soffa och pall ”Mind”, soffbord och avlastningsbord ”Cube”, Englesson
Nya Englesson överraskar
Soffan ”Mind” till vänster och fåtöljerna ”Sommerville” till höger.

Inredning i metall

Familjeföretaget Englesson har en intressant historia med mycket själ och hjärta. Det hela började med en mässingssäng som ingenjören Staffan Englesson gjorde till sin familj. Den blev så lyckad och fick så många lovord att han och hans fru bestämde sig för att sätta den i produktion.
–Pappa var konstruktören och mamma styrde över designen och formgivningen, berättar sonen Johan Englesson som nu är VD och driver företaget. 

De första åren skapades möbler och inredning i metall och all tillverkning skedde i en källare inne i Stockholm innan en anrik gammal tegelbyggnad i Djursholm köptes in. Ett intressant exempel från de tidigare kollektionerna är de industriella och sparsmakade ljusstakarna i metall, “Cylinder 2000” som fortfarande ligger rätt i tiden. De är inte längre i produktion, men är riktiga rariteter och kan ibland dyka upp på auktion för den som håller utkik.

Nya Englesson överraskar
Snygga fåtöljen ”Sommerville” och byrån ”Cube” från Englesson.

Klassikerna skapas

När Johan kom in i företaget skalades verksamheten upp med produktion i Polen där de byggt upp en modern, hållbar tillverkning från grunden. Ett antikt nubbeskåp som pappa Staffan fick i födelsedagspresent blev också startskottet för de vackra trämöblerna i hantverksmässig tradition som Englesson blivit så känt för.
–Vi testade olika sätt att få till finishen på möblerna, säger Johan. Vi satte eld på träet och blästrade dem med sand för att få till ådringen och till slut fick vi till det som vi kallar “white wash”. 

De charmigt lantliga möblerna med karaktär från den gustavianska eran blev genast en succé och den omåttligt populära serien “Stockholm” föddes.

Nya Englesson överraskar
Englessons soffa ”Somerville” i kombination med soffbordet ”Edge”.

Ny design överraskar

Stockholmsserien finns i många svenska hem. Nytt är att de populära möblerna nu finns i en nättare, mer förfinad version som går bra ihop med de äldre modellerna – eller i kombination med moderna designmöbler. Cirkeln är också sluten då nya bord i metall och stilsäkra, avskalade soffor och sängar med ben i metall också lanserats. Några modeller har tydliga kopplingar till Englessons första möbler från 60- och 70-talen. Kvaliteten håller också de högt ställda kraven som kunderna kräver.
–Vi märker att allt fler söker nättare möbler med renare former, säger Johan. Det är ett trendbrott mot tidigare. Nu möter vi detta i Englesson-tappning. 

Och visst känns Englesson igen även i det nya – den inbjudande känslan och komforten finns kvar även om det estetiska intrycket känns nytt.

 

Klicka här för mer info om Englessons nya kollektioner eller följ @englessonfurniture på instagram.
Nytt för i höst är du att även kan köpa deras möbler via www.royaldesign.se.

Klassiskt smakfullt eller modernt designat – vilken stil väljer du?

Scroll to Top