Inred med konst – charmig blandning med patina

Josefine Winding är konstnär och ägare av Wulffwinding – ett varumärke som säljer abstrakta vägghängda skulpturer. Josefines väggar är dekorerade med en mix av gammalt och nytt – litografier och teckningar som hon ärvt.


Inred med konst - charmig blandning med patina
Josefines bästa tips för väggarna är att blanda olika former och material, men att hålla sig till en färgskala. Hon hänger konst från golv till tak, med centrum i mitten. Att tillföra några asymmetriska inslag gör det hela mer intressant. Bordet kommer från Ilva. Skulpturerna har Josefines farfar gjort.

Hur skulle du beskriva din stil?

– Rustik, konstnärlig och klassisk. Jag gillar att kombinera gammalt och nytt. Äldre saker som har massor av patina i kombination med det mer avskalade och rena är snyggt. Jag gillar sådant som präglats av tidens tand – sliten marmor, rostig metall och drivved. Att rama in moderna tuschteckningar i gamla ramar kan bli väldigt effektfullt.

Men även om jag blandar olika stilar och ting, försöker jag alltid skapa ett lugn och ett öde i inredningen. Jag tröttnar snabbt på starka färger, speciellt om de är många, därför har jag mest rena och dämpade färger hemma.

Hur dekorerar du dina väggar?

– Jag försöker hitta en röd tråd och få material, former och färger att stämma överens innan jag hänger upp dem. Jag brukar lägga ut föremålen på golvet först och så mixar och matchar jag dem, jag lägger till och tar bort tills jag får till tonen och uttrycket som jag vill ha.

Var hittar du konsten?

– De flesta väggskulpturer jag har, har jag gjort själv, och många av konstverken har min farfar målat. Jag hänger också gärna upp sådant som vanligtvis inte hamnar på väggen. Det kan vara en del av en bänkskiva, ett gammalt hjul, en bricka eller en skärva från ett trasigt keramik­ föremål.

Vad betyder konst för dig?

– Konst skapar atmosfär och berättar om vår historia. Jag växte upp i min farfars konstnärsateljé och har alltid varit omgiven av konst och medvetet estetisk inredning. Jag älskar min farfars skulpturer och teckningar. Men det finns många begåvade artister som jag inspireras av. Jag vill vara modig nog att ta till mig konstnärsidentiteten själv också och låta konsten vara mitt speciella språk – och mitt sätt att ge någonting till världen.

Inred med konst - charmig blandning med patina
Att tillföra något oväntat i mixen av konst gör mycket för helhetsintrycket. Farfars tuschteckningar är Josefine mycket förtjust i.

Tips för att inreda med konst på Josefines sätt:

1. blanda ren avskalad konst med äldre saker med patina

2. lägg ut föremål och tavlor på golvet och flytta runt tills du känner att det blir rätt balans och uttryck

3. ta gamla bruksföremål med patina eller charm och häng upp på väggen

4. blanda material, former och uttryck

Inred med konst - charmig blandning med patina
Överallt i hemmet finns konst. Josefine gör egna väggskulpturer som hon säljer.
Rulla till toppen