Jenny och Niklas gjorde dröm till verklighet – med hållbarheten i fokus

Jenny Svensson och Niklas Gustafsson kombinerar design och miljö för att göra ett uppskattat men ifrågasatt kaffekoncept mer hållbart. Resultatet? En klimatpositiv kaffekapsel och en maskindesign som uppskattas runt om i världen. Vi har fått en pratstund med Jenny och Niklas för att ta reda på vad det var som fick dem att designa sin…

Jenny Svensson är uppväxt i Vimmerby, Småland. Hon alltid ha ett stort djurintresse och fick sin första häst när hon var tio år gammal. Kärleken till djur och natur har följt henne från barnsben och in i arbetslivet. Hon har arbetat med djur i både Sverige och utomlands, drivit eget företag och jobbat med företagsutveckling på landsbygden, vilket ökade intresset för ett hållbart samhälle ytterligare. Sedan några år tillbaka är hon sambo med Niklas. En kaffeälskande man från Katrineholm, med en bakgrund inom ekonomi och försäljning från bland annat Kinneviksgruppen.

Trots att de båda varit passionerade i sina arbetsroller, fanns längtan om något eget i tankarna.
– Under 2012 var dags för oss att gå vidare från dåvarande roller. Då började vi titta på om vi kunde göra något tillsammans som kombinerade våra intressen och kompetenser. Resultatet blev Sjöstrand Coffee Concept, säger Niklas och fortsätter: Namnet Sjöstrand valde vi då det är Jennys farmors flicknamn, vilket vi pratat om att ta som gemensamt efternamn. Men eftersom vi inte kommit till skott med det fick det bli namnet på vårt bolag istället.

Idén till Sjöstrand Coffee Concept uppstod julen 2011 då Jenny gav Niklas en kapselmaskin. Snabbt insåg de hur dåligt det var för miljön att aluminiumkapslarna oftast åkte rakt ner i soporna. Den insikten tillsammans med deras entreprenöriella ådra lade grunden för Sjöstrand. De bestämde sig för att utveckla en kapselmaskin i ett annat material än marknadens befintliga produkter och i en långsiktigt hållbar design. De ville också skapa komposterbara kapslar som ett hållbart alternativ till de befintliga produkterna.

Läs mer om Sjöstrand här.

Jenny och Niklas gjorde dröm till verklighet – med hållbarheten i fokus
I sju år har Jenny Svensson och Niklas Gustafsson drivit sitt Sjöstrand Coffee Concept.

Skandinaviska designen gjorde global succé

Vägen mot Sjöstrand Coffee Concept började snårigt, trots att de hade en tydlig bild åt vilket håll de ville. Först letade de efter befintliga kapselmaskiner att skapa komposterbara kapslar för. Flera hade rätt teknik men ingen uppfyllde kraven på design och hållbarhet. Valet föll istället på att försöka ta fram en helt egen maskin.

Jenny och Niklas gjorde dröm till verklighet – med hållbarheten i fokus

– Vi satte oss ner med papper och penna och började rita på maskinens design. Vi ville ha raka linjer, och skissade på skenor som kunde hålla kopparna kvar på ovansidan, en hävarm för den där baristakänslan och inte minst en finish i spegelblank och rostfritt stål. Det var viktigt att hålla maskinen i enkel, skandinavisk stil och med naturliga materialval, berättar Niklas.

Resultatet blev över förväntan och gick hem inte bara på den svenska marknaden utan även globalt. Idag har maskinen sålts i 25 olika länder.

Världens första klimatpositiva kaffekapslar

Idag är miljöfrågan ständigt aktuell och många tänker mer klimatsmart i vardagen, både vad gäller vår konsumtion och vad vi stoppar i oss. Svenskarna ligger högt på listan över de länder i världen som dricker mest kaffe, ändå finns det få klimatsmarta alternativ i hyllorna.
– Sjöstrands grundfokus är miljö och därför är det extra kul att vi har lanserat världens första klimatpositiva kaffekapsel, berättar Jenny stolt.

Jenny och Niklas gjorde dröm till verklighet – med hållbarheten i fokus
Sjöstrands kapslar kommer i fyra sorter.

Sjöstrands kaffekapslar är klimatpositiva då de kompenserar för mer koldioxid än vad som släpps ut – från kaffeböna till kaffekopp. Kompensationen görs genom Vi-skogen, en organisation som bland annat planterar träd som binder och lagrar koldioxid. Sjöstrands kapslar är kompatibla med marknadens vanliga kapselmaskiner, vilket gör det lätt för dig som redan har en maskin att få ditt kaffe mer klimatsmart. Kaffet är också ekologist odlat, rättvisemärkt och fyllt i en komposterbar kapsel. 

Innan vi skiljs frågar vi vilka Jenny och Niklas rekommenderar Sjöstrands maskin och kapslar till.
– Egentligen alla ka edrickare som gärna njuter av en riktigt god espresso hemma på ett enkelt sätt, svarar Jenny och fortsätter: Vi har många kunder som länge velat ha en kapselmaskin men inte till vilket pris som helst för miljön. De är nu trogna kunder av Sjöstrands kapselkaffe.

Här kan du läsa mer och köpa Sjöstrands kaffe.

Hållbarhet – från kaffeböna till kapselkaffe

Rulla till toppen