Så bygger du en damm i trädgården

Vem vill inte ha vattenblänk och porlande vatten i trädgården? Här guidar vi till vad du ska tänka på för att få den perfekta dammen.

Placering

Dammen ska placeras så att den får sol om man vill att växter och djur ska trivas. Träd som lutar sig över dammen är vackert, men löv och barr ökar tillväxten av alger.

Så bygger du en damm i trädgården
Foto: Helge Eek

Storlek – stor damm är lättare att sköta än en liten damm

Även en mycket liten vattenspegel i trädgården är trevlig för både djur och människor. Men faktum är att det är lättare att sköta en stor damm än en liten. Vill man ha en stabil miljö där djuren stannar, ska dammen vara minst  6–8 kvm stor. Med  olika djupnivåer i dammen trivs fler växter, t ex en sumpzon på 10–20 cm, en grundvattenzon på 30–40 cm och en djupzon på minst 80 cm.

Så bygger du en damm i trädgården
Foto: Therése A Svensson

Tätning av dammens botten – flera olika alternativ

Det finns många sätt att täta dammens botten. Förr trampade man ofta in ett tjockt lager lera i botten så att den packades hårt. Numera är det vanligt med en plast- eller gummiduk. Gummiduken är dyrare, men rekommenderas eftersom den håller betydligt längre. En skyddsduk under hindrar vassa stenar och rötter från att skada duken. En kokosmatta längs kanten hjälper växterna att etablera sig. Med kantstenar och grus blir strandkanten naturlig.

Så bygger du en damm i trädgården
Foto: Josefin Hultgren Widell

Syresättning och filter för dammen

Det är viktigt att välja en pump som räcker för den vattenmängd man har. Har man fisk i dammen behövs också ett kraftigt filter med inbyggt UVC-ljus som renar vattnet. Fråga i en expertbutik om du är osäker.

Så bygger du en damm i trädgården
Foto: Helge Eek

Växter och djur för dammar

Plantera undervattensväxter, sumpväxter, flytväxter, vattenrenande växter och näckrosor.

En tumregel är att minst 1/3-del av dammen ska vara täckt av växter. Sätt i vattenväxtkorgar och plantera i särskild lera. Vanlig jord fungerar inte.

Om dammen är minst 80 cm djup kan guldfisk, koikarp eller guldid planteras in. Karpfiskarna ruda och elritsa kan vara alternativ. Även stor- och småspigg kan trivas i trädgårdsdammen. När dammen är nyanlagd och har få växter, måste fisken matas. När ekosystemet börjat fungera krävs mindre underhåll. 

Så bygger du en damm i trädgården
Foto: Susanna Rosén

Underhåll av dammen

Gör rent filtret regelbundet. Filtret ska tas bort på vintern så det inte fryser sönder. När det är varmt dunstar vattnet och behöver ibland fyllas på. Har man fisk i dammen under vintern ska man se till att hålla en vak öppen t ex med en luftpump, så att sumpgaser kan ventileras bort.

Av Nina Sederholm

Så bygger du en damm i trädgården
Foto: Susanne Lindholm

Vattenblänk i trädgården

Scroll to Top