Bygga pool – experten tipsar

Det finns mycket att tänka på när man ska bygga pool förutom den estetiska upplevelsen. Magnus Holgersson på Folkpool ger sina bästa tips till dig som planerar att bygga pool.

Bygga pool - experten tipsar
Magnus Holgersson, Folkpool.

Vilka trender gäller just nu?

– Många vill ha en pool med helgaveltrappa, en integrerad trappa som är praktisk, snygg och framför allt skön att sitta i. Låga pooltak som smälter in men som är höga nog att bada under efterfrågas också. Salt- klorinator som ger lättskött pool med behagligare vatten är populärt liksom mätstationer där du ser status och vatten- balans i en app i telefonen.

Vad är viktigast att tänka på innan man bygger pool?

– Bestäm en budget för hela poolprojektet. Prata med en fackhandlare som kan göra ett hembesök och lyssna på dina önskemål och se de verkliga förutsättningarna på plats. Tänk poolmiljön som helhet med plats för umgänge och ha inte för bråttom, det är slutresultatet som räknas!

Med förra sommarens torka i åminne, hur ska man tänka kring hållbarhet och miljö?

– Miljöfrågan är viktig. Det finns energismarta lösningar som ger avsevärt mycket lägre energi-förbrukning. Ett annat exempel är saltklorinator som är ett bra sätt att säkra bästa möjliga desinficering utan att behöva använda traditionella klortabletter. Det finns också smarta lösningar som gör att man minskar poolens vattenförbrukning. Det är en allmän missuppfattning att pooler förbrukar mycket vatten men en markpool tömmer man inte på vatten, så den förbrukar bara 2–4 kubikmeter vatten per badsäsong, vilket kan minskas ytterligare med rätt teknik. Som jämförelse förbrukar ett hushåll på fyra personer cirka 220 kubikmeter vatten per år, långa duschar drar avsevärt mer vatten än poolen.

Hur tror du framtidens pooler kommer att se ut?

– Mindre men välutrustade pooler för små tomter. Rent tekniskt så styrs poolen genom en app i telefonen. Det finns redan nu men det kommer att utvecklas ytterligare. 

Scroll to Top