Bli mer hållbar i trädgården. Här är enkla och inspirerande råd för hur du kan göra din trädgård mer miljövänlig.
Ta vara på regnvattnet
Samla regnvatten i baljor, hinkar och tunnor. Växterna gillar regnvatten och du gör en insats för miljön. På många håll riskerar vi vattenbrist så då är regnvatten det bästa du kan använda i trädgården.
Skapa en äng
Gör en insats för den biologiska mångfalden och anlägg en äng i trädgården. Det bästa underlaget för en äng är näringsfattig, sandblandad mulljord. Så glest och kombinera gärna med grässådd för att binda jord och hindra ogräs från att få fäste. Enkelblommande växter som prästkrage blir bra ”landningsbanor” för humlor och bin, och gör nektarn mer lättillgänglig. Bin är förtjusta i örter som timjan och lavendel, och alla typer av klöver.
Välj rätt gräsklippare
Ha en gräsklippare med bioklippning. När du bioklipper kan gräsklippet ligga kvar på gräsmattan. För bästa resultat är det viktigt att gräset inte är för långt när det klipps och att det finfördelas jämnt över gräsmattan. Kvävet mineraliseras snabbt och kan tas upp av växterna, med bibehållen effekt! För att bioklippningen skall ge önskad effekt rekommenderas att gräset klipps ca 2 ggr per vecka över hela säsongen.
Kompostera mera
Använd det du har tillgängligt och kompostera. Antingen har du kallkompost, varmkompost eller bokashi – eller lite av varje. På så vis får du näringsrik jord som är återbrukat, närproducerat och helt gratis.
Gör eget nässelvatten
Nässelvatten är ett riktigt supermedel för ditt gräs och dina växter. Nässelvatten innehåller stora mängder nedbrytande bakterier, vilket verkar ha en positiv effekt på marklivet. Förutom att användas som gödsel kan det också hjälpa mot bladlöss och mjöldagg. Du gör nässelvatten enkelt själv genom att samla in nässlor och lägga i en behållare med vatten. Sedan får det stå och mogna i någon vecka innan du kan börja använda det. Vill du att nässelvattnet ska bli färdigt fortare kan du sönderdela nässlorna genom krossning eller med en häcksax.