Inred med konst – skapa en tavelvägg

Mette Helena är stylist, programledare och driver inredningsbutiken Retrovilla. Tillsammans med en kollega har hon också ett galleri, kunstsalonen.com, som anordnar konstutställningar i privathem.


Inred med konst - skapa en tavelvägg

Blanda tavlor med skulpturer och fynd

Den lilla masken hittades på loppis för 25 kr. Den har sällskap av en väggskulptur från Wulffwinding, ett abstrakt geometriskt konstverk som hittades i en container på Konstakademin när Mette Helena studerade där samt en litografi av konstnären Niels Østergaard. Lampa, Ikea.

Inred med konst - skapa en tavelvägg

Skapa tapetkänsla med tavelvägg

Vem behöver tapeter när man kan “tapetsera” med konst? Mette Helena har en personlig relation till allt som hänger på väggarna

Inred med konst - skapa en tavelvägg

Häng konsten som på konstsalonger

Paris konstsalonger har inspirerat till hängningen av konsten i sovrummet. Säng från Jysk. Gaveln är klädd i ett överblivet sammetstyg. Taklampan är ett loppisfynd, nattduksbord från Noorstad.

Skapa tavelväggar som Mette Helena

  • Kombinera tavlor och prylar i samma färgskala
  • Blanda olika format
  • Häng konsten från golv till tak 
  • Mixa allt från barnteckningar till kända konstnärer

 

Hur skulle du beskriva din stil?

– Inredningen är enkel, det är min konstsamling som står för det unika och personliga. Varje verk berättar en egen historia. Jag förälskar mig lätt och mixar barnteck­ningar med modern konst.

Hur dekorerar du dina väggar?

– När jag hänger upp era verk på en vägg, så försäkrar jag mig om att hitta bilder som går i samma färgskala. Detta gör det lättare att blanda olika format och material i en upphängning. Det är viktigt att variera formaten eftersom mindre bilder annars kan ge ett rörigt intryck.

Var hittar du konsten?

– Jag köper konst från gallerier och auktioner, på mark­nader, i välgörenhetsaffärer och på loppisar. Jag blir stän­digt förälskad i nya konstnärer och verk, och min samling fortsätter att växa. Jag började samla konst redan när jag gick på konstakademin, där jag bytte mina egna konst­ verk mot mina klasskamraters. För mig är det inte nödvändigt att en viss konstnär har gjort verket. Ett bra konstverk är helt enkelt ett bra konstverk. Jag kan lätt hänföras av en okänd äldre målning av en kyrka som jag hittar på en loppis för 30 kronor eller av mina barns teck­ningar. Dessa blandar jag oblygt med verk av drivna samtidskonstnärer.

Vad betyder konst för dig?

– Mitt hem skulle vara dött utan konst. För mig är den speciella sammansättningen av konstverk en viktig del av mitt hems personliga DNA. Möblerna och de övriga dekorationerna i mitt hem kan alla köpa, men min konst­samling gör mitt hem unikt. De flesta konstverken har jag en personlig relation till och de representerar olika faser och händelser i mitt liv.

Scroll to Top