Grön oas i engelsk stil

Prunkande rosor och frodiga perennrabatter möter formklipptabuskar i strama rader. Huset bjuder på en trädgård som är en grön oas i engelsk stil inspirerad av en kunglig slottsträdgård.

Det vackra huset från 1920-talet ligger bland böljande kullar och grönskande fält. Drömmen för ägarna var att skapa en klassisk och informell trädgård i engelsk stil med rosor, perenner, buskar och träd. Med stigar och rabatter i mjuka former som passar till hus i lantliga omgivningar. 

 

Grön oas i engelsk stil

Staketet ut mot vägen och spaljén som bildar väggarna runt matplatsen skapar ett spännande samspel. Första åren växte ’Constance Spry’-rosor här, men de har ersatts av klematis.

Grön oas i engelsk stil
Grön oas i engelsk stil

Sittplats på södra sidan av huset. Det ger en härlig känsla att sitta omgiven av gröna väggar, som ger både lä och privatliv, och samtidigt njuta av blomsterprakten och de härliga dofterna.

Grön oas i engelsk stil

På östsidan av huset finns en stor gräsmatta. Grus är lagt längs husväggen, buxbom som bryter upp mötet mellan gräs och grus, afrikanska liljor är planterade i krukor och en rosportal är placerad på den generösa gräsmattan Honungsros är en dansk, väldoftande klätterros med krämvita blommor. Den har tagglösa och böjliga grenar som lätt låter sig formas över bågar, spaljéer och liknande, därför passade den också perfekt till portalen – och bin och fåglar älskar den.

Grön oas i engelsk stil

Runt lusthuset perenner som blommar vid olika tidpunkter under hela sommaren planterade. Lusthuset är från ida-ide.no och monterades på plats.

Grön oas i engelsk stil

Utanför verandadörren finns småpetunia ’Million Bells’ och blå verbena i vita krukor samt stiliga buxbomsbollar.

Grön oas i engelsk stil

Längs stigen mot sittplatsen växer en rad mattbildande perenner som blåflox och lammöron, tillsammans med revsuga, vinterglans och jättedaggkåpa.

Grön oas i engelsk stil

Utanför ytterdörren växer  ’Rose de Rescht’ samt vit och blå klematis. Lagerträd står planterade i krukor och svarta betongurnor. Den uppstammade rosen i bakkanten heter ’Look Good Feel Better’.

Grön oas i engelsk stil

Rosorna mot söderväggen är ’Constance Spry’ från David Austin. Den har stora ljusröda blommor med stark doft och blommar en gång varje sommar. Buskrosen ’Tuscany Superb’ har planterats runt omkring.

Grön oas i engelsk stil

Snirklande grusgångar som kantas av växtlighet ger en ombonad och lummig känsla.

Grön oas i engelsk stil

Runt sittplatsen är revsuga planterat i botten och blå kungsnäva samt klematisen ’The President’, avenbok och buxbom längs väggarna. I närheten växer ett stort jasminträd.

Grön oas i engelsk stil

Målsättningen för husets ägare var att försöka vara trogen både husets och trädgårdens ursprungliga stil. Buskrosen ’Rose de Rescht’, ’Constance Spry’ och ’Princess Alexandra of Kent’ är bara några av rosorna som nu blommar i trädgården.

AV HANNE AARDAL OCH KATHRINE SØRGÅRD

 

Rulla till toppen