Sätt färg på taket

Passa på och sätt färg på innertaket under ledigheten i sommar. Innertaket har gått från att vara ett förbisett vitt fält till att bli en integrerad och naturlig del av hemmets färgpalett. Men vilken färg ska man välja? Här delar färgexperten Dagny Thurman-Moe med sig av sina tips.

Tänk på det här när du väljer takfärg:

  • Dämpade färger fungerar bra i taket – i alla rum och alla takhöjder. De bidrar till att skapa ett mer harmoniskt uttryck i rummet.
  • En mörk färg i taket kan upplevas som krävande i stora rum med öppen planlösning, men kan vara perfekt i bårde små och stora sovrum.
  • I gamla lägenheter som har bra ljusinsläpp och en takhöjd på över tre meter spelar det ingen roll vilken färg du väljer till taket. Allt fungerar!
  • Eftersom vitt inte är en del av färgcirkeln kan ett vitt tak stå i stark konstrast till andra färger. Det blir extra tydligt ju mer färger man adderar i rummet – då kan ett vitt tak skapa disharmoni.
Sätt färg på taket

I ett hem med högt i tak finns det utrymme för att leka lite extra med färger, som på bilden. Vackra detaljer som exempelvis bröstpanel och stuckaturer kommer också fram mycket tydligare om man väljer en annan färg än vitt.

Sätt färg på taket

Genom att välja samma färg på väggar och tak får rummet en fin helhet och skillnaden mellan vägg och tak suddas ut. Det gör också att takhöjden känns oändlig.

Sätt färg på taket

En dämpad färgton i taker fungerar i alla rum oavsett takhöjd. Det bidrar också till att skapa mer harmoni.

Sätt färg på taket

Färger kan användas till att framhäva detaljer och former i ett rum. Så kallad color blocking kan också skapa spännande effekter i kombi- nation med en monokrom färgpalett. Om du har en lugn basfärg kan du dra på med starka färger – som på bilden – utan att intrycket blir stökigt.

Sätt färg på taket

Om du har starka färger på väggar, lister och övrig interiör kan det vara fint att måla taket i en ljusare färg. Det får de andra färgerna att ”poppa till” lite extra, men lugnar också ner helheten i rummet.

Sätt färg på taket

Ett mörkt eller färgstarkt tak fungerar bra i sovrummet, oavsett om rummet är litet eller stort. Mörka toner kan också skapa en grottliknande och trygg känsla.

Rulla till toppen