Så skapar du en trädgårdsdröm med rosor och klematis

Trädgården vid Pepparkakshuset skuggades av en gigantisk gran. När den försvann kunde Cecilia förverkliga sin dröm – en palett av blommor i blått och vitt med stänk av rosa. Här tipsar hon om hur du kan lyckas med samma känsla i trädgården.

Med en förkärlek för klematis och rosor har Cecilia Hemby skapat en oas vid sitt bruna hus med vita knutar på Limhamn i Malmö. Den 700 kvadratmeter stora trädgården är fylld av lummig grönska och blommor som avlöser varandra i vitt, blått och rosa. När Cecilia och hennes dåvarande man för drygt 20 år sedan fick syn på 1920-talshuset, som går under namnet Pepparkakshuset, var det kärlek vid första ögonkastet. I och för sig var det pyttelitet, nedre plan var bara 45 kvadratmeter, men dels fanns potential för tillbyggnad, dels fanns där en trädgård! Att den inte såg mycket ut för världen gick ju att råda bot på, och det första som rök var en stor gran som dominerade tomten.

Pepparkakshuset på  Limhamn i Malmö är omgivet av en lummig trädgård med rabatter i blått, vitt och rosa. 
Pepparkakshuset skymtar bakom en slöja av den vita klätterrosen ’Ilse Krohn’.
Här bor: Cecilia Hemby och Anders Kjellsson. Katterna Winston och Emil. Paret har sammanlagt fem vuxna och utflugna barn. Jobbar med: Cecilia arbetar som arkivarie på gatukontoret i Malmö stad, Anders är projektledare inom järnvägsbyggen. Huset: Pepparkakshuset, ett brunt trähus med vita knutar, byggt 1920 på Limhamn i Malmö. Trädgården: En 700 kvadratmeter stor tomt i växtzon 1 med blomning i blått, vitt och rosa och gångstråk med storgatsten och singel.
I växthuset i trä odlar Cecilia tomater och chili samt övervintrar medelhavsväxter och stora suckulenter i tält av bubbelplast.

LÄS ÄVEN: Allt du vill veta om magnolia – plantering, sorter och viktiga skötselråd


– Det var ett stort och inte helt enkelt jobb, säger Cecilia, som också valde att ta bort en idegran. Däremot var vi väldigt rädda om syrenen som stod vid husknuten. En annan förändring var att flytta ingången från gatan. I stället för den raka gången mitt för huset planerade Cecilia in en grind i trädgårdens ena hörn. Fram till den leder ett singelbelagt gångstråk kantat med storgatsten.

– Sedan gjorde vi en vågformad rabatt framför huset med ljusrosa pioner, vita och rosa alliumbollar och bergvallmo på försommaren och sensommarblommande skäggbuske. Därefter har det blivit fler blommor och fler rabatter, många av dem fyllda med rosor och klematis.

Cecilia håller sig till olika rosa nyanser i sin trädgård och rödare än så här blir det inte. Klätterrosen ’Rosarium Uetersen’ har rikligt med stora klasar av lysande rosa, doftande blommor.
Klätterrosen ’New Dawn’ är en tilltalande och odlingsvärd sötnos.

LÄS ÄVEN: Smarta tips för att bli av med ogräset – i gräsmattan, grusgången och rabatten


Inspirerade Claus Dalby

Att Cecilia tycker om att göra förändringar är uppenbart. År 2010 uppfördes ett 15 kvadratmeter stort växthus i trä, och helt nyligen byggdes en upphöjd uteplats i det hörn av trädgården där kvällssolen varar längst. Dessutom drar hon sig inte för att ändra rabatter och flytta växter.

För de flesta är våren trädgårdens mest arbetsintensiva period. Så också för Cecilia, som dock minimerar vårjobbet genom att göra mycket på hösten.

– Då delar jag plantor som blivit för stora, nyplanterar perenner och lökväxter, rensar ogräs och flyttar växter. Det är mycket lättare att göra sådant på hösten, och här i  Skåne pågår säsongen långt in i oktober–november. Det är skönt att allt sådant är avklarat när våren kommer, då har man så mycket annat att göra.

Framför allt intresserar sig Cecilia för blommor och buskar, men hon odlar dessutom persilja, dill, squash, chili och tomater.

– Och fänkål. Det är så lätt att odla och så gott!

Utanför pardörrarna svingar sig klematis högt, och rabatterna är romantiska kombinationer i blått, rosa och vitt.
Blå trädgårdsiris är en härlig kontrast mot grönskan och växthusets fasad.

Cecilia är uppvuxen med en stor och fin trädgård, med föräldrar som ägnade mycket tid åt odling. Hennes eget intresse växte dock gradvis och tog riktig fart i den lägenhet med två balkonger hon bodde i med sin dåvarande man. Cecilia odlade så mycket det bara gick! Och så dök Pepparkakshuset upp.

– Det var en fröjd att få bygga upp en trädgård. Jag drömde om att den skulle bli så fin att jag kunde få visa upp den för andra – och så blev det.

Flera gånger har Cecilias trädgård varit med i arrangemangen ”Tusen trädgårdar” och ”Öppen trädgård”, med många hundra besökare. Dessutom tar hon ofta emot trädgårdssällskap på visningar. Och för några år sedan dök det upp en synnerligen intressant besökare, en av Danmarks absolut största och mest välkända trädgårdspersonligheter – Claus Dalby.

– Han hade fått tips om vår trädgård och ville ha den med i sin bok ”Romantiske haver” som kom ut 2015. Det var enormt roligt och smickrande.

Men nästan ännu roligare tyckte hon det var när dottern till husets förra ägare hälsade på. Föräldrarna hade bott i huset i över sextio år och bland annat drivit snickeri i ett litet hus på tomten.

– Det var så fint att få visa huset och trädgården som vi älskar. Och det kändes väldigt bra att dottern tyckte att vi tagit väl hand om hennes barndomshem.

Buskrosen ’Schneewittchen’ har fulländade vita blommor.
Det lilla charmiga träd­gårdsförrådet matchar Pepparkakshuset perfekt.
’Nelly Moser’ är en klematis som blommar med malvarosa blommor med mörkrosa strimmor, först i juni–juli och sedan på nya rankor i augusti.

LÄS ÄVEN: Lyckas med klematis – viktiga skötselråd och 6 vackra sorter


Cecilias bästa trädgårdstips

 • Bestäm dig för en färgskala och håll dig till den.
 • Jobba med höjdskillnader. Blanda höga och låga växter, komplettera med marktäckare.
 • Satsa på massverkan. Plantera mycket av samma sort på 
samma ställe. Många olika 
växter ger ett plottrigt intryck.
 • Improvisera och pröva dina idéer. Om en växt hamnar på fel plats är det bara att flytta den.
 • Ha en kompost! Kompostjord är guld för rabatterna på våren.
 • Ge bort växter. Det du tar bort kan glädja någon annan.
 • Kväv svåra ogräs med markduk och barkflis. På två år kan du bli av med till exempel 
kirskål.
 • Arbeta på hösten, så är mycket av jobbet gjort när våren kommer.
 • Övervintra sommarblommor. I södra Sverige kan det funka om du har tillgång till inglasad balkong eller växthus. Linda in dem i bubbelplast, sätt in en frostvakt.​

Favoritväxter i trädgården

 • Klättrande rosor. Rosa ’New Dawn’ och vita ’Ilse Krohn’.
 • Klängande kematis. Vitblommande ’Grandiflora’ och ’Nelly Moser’, som blommar i två rosa nyanser.
 • Blå älsklingar. Kaukasisk förgätmigej, ’Jack Frost’, och blå bolltistel .
 • Augustihöjdare. Rosenflockel.
Rulla till toppen