Låt trädgården växa vilt

Släpp gräsklipparen och ogräsrensning i sommar, nu ska vi låta trädgården växa vildare och plantera växter och blommor som är bra för pollinerande insekter som bin. Här får du tips på hur du får hjälp att välja vad du ska plantera och hur du kan planera din trädgård.

Vi är beroende av våra bin och andra pollinerande insekter. Visste du att var tredje person har den biologiska mångfalden i åtanke när de odlar växter och blommor? 7 av 10 vill även se mer pollinerande insekter i naturen enligt Plantagens årliga rapport Växttrender 2019. Rapporten bygger på en konsumentundersökning om växter och trädgård, och på intervjuer med en rad olika experter inom de områden som trenderna berör.

35 procent planerar att plantera blommor och växter som är bra för pollinerande insekter. Men samtidigt vill hela 74% se fler pollinerande insekter i naturen. Med andra ord är det dags att börja planera trädgård och plantera med detta i åtanke.

 

Låt trädgården växa vilt
Foto: Plantagen Plantagen har producerat en plansch med växter som som bin, fjärilar och andra insekter gillar.

Tips på hur och vad vi ska plantera

Hur och vad ska vi då plantera för att hjälpa våra pollinerande insekter som bin? Plantagen Växttrender 2019 har sammanfattat några tips på utformning av trädgårdar som hjälper pollineringen:

Låt trädgården vara stökig
En välorganiserad trädgård med perfekt gräsmatta är idealet för många, men inte särskilt insektsvänligt. Lämna gärna ett skräpigt hörn i trädgården med kvistar eller död ved, eller låt en bit av gräsmattan få blomma upp med klöver och maskros. 

Anlägg en blomsteräng 
En blommande äng i en del av trädgården är inte bara vackert – ängsblommor som käringtand och vicker är populära bland insekter.

Tänk på hela säsongen
Se till att ha blommande växter från vår till höst, som ger nektar under flera säsonger.

Gör insektsbon och ordna vattenbad
En träbit med borrade hål som hängs upp i trädgården blir ett bra bo åt insekter. Pollinatörer behöver dricka precis som vi, och gillar vattenbad med små stenar eller grus att sitta på. 

-Jag tror att vi kommer att börja eftersträva en vildare trädgård, utan att det behöver betyda ovårdad, säger Hanna Åberg, trädgårdsingenjör och bi-fantast.

 

 

Låt trädgården växa vilt
Foto: Kunskapstavlan

Kunskapstavlan – snyggt och smart print som hjälper våra bin

En annan hjälp på vägen mot en trädgård som hjälper våra bin att överleva har Kunskapstavlan lanserat i samarbete med Naturskyddsföreningen. Tavlan, som förutom att den är en snygg inredningsdetalj, hjälper våra livsviktiga bin, både till innehåll och genom att 20 kronor per tavla går till Naturskyddsföreningen.

– Vi tar nu det självklara steget att sprida kunskap om hållbarhet och miljö. Vi börjar med våra älskade och faktiskt livsviktiga bin. Genom tavlan ”Älskade bin” får man enkla och handfasta tips. Det är viktigt för oss att sprida kunskapen om vad man faktiskt själv kan göra, att vara konkreta och inspirera, berättar Jennie B Lindfors på Kunskapstavlan.

 

Rulla till toppen