Inred med känsla – så gör stylisten

Inredningskonsulten Merete föll för den strama arkitekturen då hon och familjen köpte 60-talsvillan. Nu har hon skapat ombonade rum med inredning som gör henne glad och byter färger och tapeter när andan faller på . Hon hittar inspiration till sina färgval på både väntade och oväntade ställen.


Inred med känsla - så gör stylisten

Merete har två soffhörnor i sitt vardagsrum, och hon har avgränsat dem med hjälp av olika färger på väggarna. Här ”Seacliff Nr 5” från Flügger. 

Inspiration till hemmets färgpalett hittar hon bland annat på internationella konstutställningar. Men hon kan lika ofta fascineras av en tur i livsmedelsbutiken och upptäcka färgkombinationerna på en förpackning.

Inred med känsla - så gör stylisten

När Merete skulle måla väggarna i vardagsrummet lät hon sig inspireras av konstnären Mark Rothko, som är känd för sina rektangulära färgfält med mjuka kanter. En enkel idé, som varken kräver maskeringstejp eller särskilt mycket tid. Färgen är ”Italiensk Röd nr 82” från Flüggers stilhistoriska sortiment.

Inred med känsla - så gör stylisten

Tapeten i köket byts ofta ut, men just nu är det Fionas ”Botanic Garden” som ramar in matlagningen. Ikeaköket har gjorts personligt med retroinspirerade beslag och specialtillverkad rostfri bänkskiva.

Inred med känsla - så gör stylisten

En gren med röda bär från trädgården står sig fint mot den gula tegelmuren utanför köksfönstret. Vas och saltkar har Merete fått i present.

Inred med känsla - så gör stylisten

I matsalen blandar Merete gammalt och nytt. Det rustika matbordet, som hon fått av en väninna, omges av klassiska designikoner som Arne Jacobsens ”Sjuan”-stolar och ”Flowerpot”-lampor av Verner Panton. Den antika bordslampan har fått ny skärm från Ikea.

Inred med känsla - så gör stylisten

Ovanför bordet, som är arvegods, hänger en snäckskalslampa av Verner Panton. På bordet står ärvda karaffer i glas tillsammans med en handväska från Marc Jacobs. Fotokonst av Søren Solkær.

Inred med känsla - så gör stylisten

På den lilla arbetsplatsen har Merete samlat diverse färgstickor och prov på möbeltyger. Den lilla figurinen är köpt på Filippinerna och asken är ett kärt minne från Meretes farmor. Lampa, Ikea. Bilden på väggen är köpt i ett galleri i Svaneke. Detaljer väljs ut på känsla. Meretes inredningsstil styrs av saker hon hittar mer eller mindre av en slump.

– Jag hatar regler och drivs av vad jag ser. När jag hittar saker till mitt hem går jag på känsla.

 

AV METTE B SEERUP FOTO ENOK HOLSEGAARD

Rulla till toppen