3 formgivare visar sina egna privata favoritrum

Hus & Hem har besökt tre hyllade formgivare i deras hem för att prata inredning och design. Här berättar Emma Olbers, Chris Martin och Amelia Widell om sina privata favoritrum och hur de tänkte när de inredde rummet.

EMMA OLBERS, möbeldesigner som nyligen ritade om gamla biblioteket på Nationalmuseum.

3 formgivare visar sina egna privata favoritrum
Emma Olbers, har nyligen ritat om gamla biblioteket på Nationalmuseum.

”Allt ska ha en funktion och slitas snyggt”

Jag trivs allra bäst i vårt vardagsrum, det är så himla skönt att hänga i den här soffan, säger Emma Olbers. Vi har öppen planlösning, och vardags­ rummet är mer av ett allrum, så vi är här jämt. Huset är från 1960­talet och vi bor högt upp med utsikt över takåsarna på Södermalm.

Ärliga material
Det jag gillar bäst med det här rummet är att det känns lugnt. Trots att det är många grejer så är det en sammanhållen färgskala. Jag gillar när material är ärliga, när trä ser ut som trä. Gärna med en ytbehand­ ling där det slits naturligt. Linne­ soffan ”Rejoin” för Ire med avtagbar klädsel har hörn i vegetabiliskt garvat skinn som åldras snyggt, precis som min jobbväska för Palmgrens.

Saker och rum ska vara funktionella
Sedan vill jag att både saker och själva rummen ska vara funktio­nella. Jag tänker mycket på ödet – hur folk rör sig, var man lägger saker, hur man umgås. Om jag skulle sammanfatta min inred­ningsfilosofi så lyder den: Allt ska ha en funktion och kunna slitas snyggt.

AMELIA WIDELL, grundare av och designer för möbelföretaget Melimeli

3 formgivare visar sina egna privata favoritrum
Amelia Widell, grundare av och designer för Melimeli.

”Hitta ditt stil-id och håll fast vid det”

Jag älskar känslan av att komma till ett hotell, säger Amelia Widell. Mjuka golv, allt är fluffigt, och man kan verkligen slappna av. Det finns liksom ingen anledning att inte ha det så hemma också. Därför har jag försökt skapa en hotellsvit av mitt sovrum.

Stort sovrum
När vi flyttade in hade förra ägarna delat av sovrummet, men jag har återställt det till originalplan­lösningen så det är jättestort.

Jag har mina rutiner i det här rummet. Jag vaknar 06.30 varje morgon, kliver upp och gör kaffe och lägger mig sedan igen för att titta på ”Nyhetsmorgon”. På kvällen lägger jag mig tidigt – men inte för att sova utan för att få vara här.

Sammet som röd tråd
Min inredningsfilosofi handlar mycket om att hitta sitt stil­id och hålla fast vid det. Min stil är bohemlyx, sammet går som en röd tråd och jag vill ha en känsla som är både uppklädd och avslappnad.

CHRIS MARTIN, en av grundarna av och creative director för möbelföretaget Massproductions

3 formgivare visar sina egna privata favoritrum
Chris Martin, en av grundarna av och creative director för Massproductions.

”Min stil är modern, och mysig!”

Jag flyttade hit för tio år sedan, och det här rummet är det jag gillar bäst med lägenheten, säger Chris Martin. Det är stort och multifunktionellt med milsvid utsikt. Här ryms allt – tv­häng, middagar och plats för mig att sitta i favoritfåtöljen och röka pipa. Inte för att jag röker pipa, men vem vet – kanske i framtiden?

Inredning som vuxit fram
Jag kan inte påstå att jag planerade inredningen, den har vuxit fram med åren. Den stora bokhyllan hade jag länge stående i ett förråd, men när jag flyttade hit fick den bli utgångs­punkten för resten av inredningen.

I övrigt har många möbler kommit och gått i det här rummet, men jag håller allt mer fast vid min egen design. Ju fler projekt vi gör, desto fler produkter har hittat hit.

Modern och mysig
Min stil skulle jag nog beskriva som funktionell och modern. Och mysig! För många är nog ”modern” och ”mysig” motsatsord, men jag försöker hitta en mellanväg så att det alltid känns hemtrevligt.

 

FOTO: Anne Nyblaeus

Rulla till toppen