Så ger du dina Ikea-möbler nytt liv

Att göra och eller att "hacka" Ikea-möbler är stort just nu. Efter många år med roliga Ikea-hacks och som blogginspiratör i Hemmafixbloggen samlade Monica Karlstein sina bästa Ikea-hacks i en bok.

Så ger du dina Ikea-möbler nytt liv
Soffbordet Lack före och efter. De 99 idéerna är indelade i tre svårighetsgrader – Lätt, Medel och Svår. Just denna Ikea-hack har svårighetsgrad Medel.
Så ger du dina Ikea-möbler nytt liv
Vasen Cylinder före och efter. Svårighetsgrad Lätt.

Hur kom du på idén till boken?

– Redan som barn hackade jag möbler. Då kanske inte som ett sätt att spara på miljön eller plånboken, utan mer i brist på en egen plånbok överhuvudtaget. Idag ser jag det som att jag förlänger livet på möbler jag annars lätt tröttnar på och sparar både pengar och minskar min egen konsumtion lite grann. Jag tror också att jag blir mer hållbar som människa om jag får skapa och jobba med mina händer. Mina läsare på Hemmafixbloggen.se älskar när jag gör IKEA-hacks. De inläggen får läsare från hela världen och därför känns det så naturligt att göra en riktig bibel i ämnet.

Vad är det som är så roligt med IKEA-hack?

– Det går att göra något personligt och genuint av något som är massproducerat och mainstream. Jag tror att vi mår bra av att vara stolta över saker vi skapar själva och en IKEA-möbel – eller egentligen vilken möbel som helst – kan fungera som ett lättillgängligt och nybörjarvänligt startskott för vår kreativitet.

Så ger du dina Ikea-möbler nytt liv
Bokhyllan Billy före och efter. Svårighetsgrad Svår.

Hur händig behöver man vara för att ge sig på dina 99 idéer?

– Det finns projekt för både proffset och nybörjaren. En del projekt är vansinnigt lätta men kräver många timmars jobb, medan andra hacks ser väldigt komplicerade ut men bara tar en halvtimme. Men de allra flesta bedömer jag som lätta.

Har du någon favoritprodukt från IKEA som du tycker passar extra bra att förändra?

– Jag gillar att jobba med massivt trä, helst obehandlat. Med sådana möbler kan du skapa stor förändring snabbt, utan en massa förarbete och resultatet ser ofta väldigt genuint och välarbetat ut.

Funkar din bok lika bra för den som hellre gör om loppisfynd?

– Ja, självklart kan du hacka dina möbler oavsett var de är köpta. Min tanke med hacksen i boken är att de ska fungera på fler möbler och inredningsdetaljer än enbart produkter ur IKEAs sortiment. Det är bara se efter vad du har hemma och köra!

Foto: Anna Kubel

Så ger du dina Ikea-möbler nytt liv
Rulla till toppen