Så lyckas du med blåbärsbusken i din trädgård

Få saker hör sommaren till som blåbär. Genom att plantera blåbärsbuskar i trädgården har du en källa till c-vitamin direkt utanför dörren. Här är tipsen som ger en riklig skörd av blåbär.

Planteringen av allra största betydelse för att få blåbärsbusken att trivas. Det finns några grundläggande knep som är viktiga att följa för att få lyckas med blåbärsodlingen.

Blåbärsbusken vill ha en väldränerad sur jord med lågt ph-värde som rhododendronjord eller okalkad torv. Jorden ska hållas fuktig och jämnt bevattnad. Genom att täcka jordytan med täckbark minskar man risken för uttorkning.

En planteringsmetod är att bygga upp en bädd på gräsmattan med hjälp av en ram av torvblock som man fyller med jord. På så sätt undviker man att gräva upp gräsmattan. Man kan även plantera blåbärsbuskar i stora krukor.

Precis som många andra bär- eller fruktbärande växter blir skörden rikligare om man planterar minst två olika sorter av samma växt som korspollinerar varandra.

Plantorna bör planteras med 1,5 meters mellanrum då de kan breda ut sig rejält.

En blåbärsbruke behöver egentligen inte beskäras men de grenar som inte växer uppåt eller som är torra kan gallras bort.

Eftersom blåbärsbuskens rötter växer ytligt ska man vara försiktig med uppluckring av jorden runt plantan så att man inte skadar rötterna.

 

Så lyckas du med blåbärsbusken i din trädgård
Foto: Getty Images Tänk att få njuta av egenodlade blåbär i morgonyogurten i sommar. 

Amerikanska eller hybridblåbär?

Man talar om två olika blåbärsbuskar, den amerikanska och hybridblåbäret. Den amerikanska blåbärsbusken blir mellan 1,5 – 2 meter hög och kan ge upp till 5 kg blåbär per planta per år. Dessa bär är större och sötare än våra svenska skogsblåbär. Ett exempel på amerikanskt blåbär är Reka som mognar från juli, ger hög skörd. Enligt Bärfrämjandet så är Reka den mest odlade och populära sortens blåbärbuske.

Hybridblåbär är den andra sortens blåbärsbuske. Den är en korsning av vilda blåbär ursprungligen från Kanada men nu finns även svenska hybridblåbär. Hybridblåbärsbusken blir inte lika stor som den amerikanska, de blir 0,5 – 1 meter höga och ger 1,5 – 3,5 kg blåbär per planta. Smaken påminner mer om vilda blåbär. EmilE är ett svenskt hybridblåbär som mognar från juli. 

 

Källa:  Blomsterlandet.se, Odla.nu, Wexthuset.com, Bärfrämjandet    

 

 

Så lyckas du med blåbärsbusken i din trädgård
Foto: Getty images
Rulla till toppen