Gör en resa i fotspåren av Bauhaus

Konstskolan Bauhaus var bara verksam under 14 år, ändå hann den sätta ett starkt avtryck på världens inredningsdesign. I år firas 100-åringen över hela världen – men främst i de tyska Bauhausstäderna Weimar, Dessau och Berlin.

Med sitt geometriska formspråk baserat på klotet, kuben och konen samt färgerna rött, blått och gult sattes formstilen som är signifikativ för Bauhaus. En ny tanke om att form och funktion skulle gå hand i hand – det som skapades skulle användas. Något som låter ganska simpelt idag men som då var revolutionerande för sin tid. Skolans modernistiska tankar satte sina spår på såväl arkitekturen som inredningslandskapet och förändrade allt som kom därefter i grunden. För att få en bättre bild av konstskolans påverkan, varför inte besöka Weimar där allt grundades 1919, eller till Dessau där skolans gulddagar varade mellan 1925–1932. Eller följ Bauhaus sista fotspår i Berlin innan nazisterna tvingade skolan att stänga 1933.

Weimar

Ta dig hit

Weimar ligger drygt tre timmar söder om Berlin. Hit tar du dig enkelt med bil genom Danmark eller med färja från Sverige, för att sen åka ner genom landet. Du kan även ta tåget via Köpenhamn och Hamburg eller Berlin.

I den tyska delstaten Türingen hittar du Weimar, staden där Bauhausskolan grundades 1919. Utöver konstskolan så har staden haft stor betydelse för den tyska litteraturen och kulturen. Du kan bland annat besöka Goethes bostadshus i Weimar, som numera är ett museum och den berömda hertiginnan Anna Amalias bibliotek som är återuppbyggt efter den stora branden 2004.

Sevärdheter

Bauhaus–Museum Weimar
Stéphane-Hessel-Platz 1
bauhausmuseumweimar.de/en/
Ett nytt museum som ger en bakgrund till det som blev starten på Bauhausskolan. Här visas också en utställning av de första föremålen under designeran. Museet är nytt och en del av 100-årsjubileet och öppnar 6 april.

Antiquitäten
Marktstraße 3.
weimar-antik.de/
En antikaffär där du kan fynda dina alldeles egna Bauhausföremål och designklassiker.

Haus am Horn
Am Horn 61
Inför en utställning 1923 förverkligades den första Bauhausvillan. Nu är den snart redo att visas igen. Från den 18 maj kan du återigen besöka den restaurerade villan i sin forna glans.

Bauhausstadsvandring i Weimar
Tourist Information Weimar, Markt 10
uni-weimar.de/en/university/profile/bauhausatelier/bauhaus-walk/
Med start vid universitetsområdet kan du gå en lång eller kort guidad tur genom staden och se det mest signifikanta för Bauhaus. Turerna ges ett par gånger i veckan under hela året.

Mat & dryck

Mensa Park
Marienstr. 15b
stw-thueringen.de/deutsch/mensen/einrichtungen/weimar/mensa-am-park.html
Mittemot Bauhausuniversitetet finns en restaurang som också är öppen för allmänheten.

Restaurang Ilmschlößschen
Taubacher Str. 25
tripadvisor.de/Restaurant_Reviewg187426-d1355647-Reviews-Ilmschloesschen-Weimar_Thuringia.html
En legendarisk restaurang, som Paul Klee och andra Bauhausmedlemmar besökte regelbundet under Bauhausåren i Weimar. Här är det fortfarande möjligt att äta i sann Thüringenanda.

Gör en resa i fotspåren av Bauhaus
Nya Bauhausmuseet i Weimar. FOTO: Joseph Jabbour

Dessau

Ta dig hit

Dessau ligger knappt två timmar söder om Berlin. Hit tar du dig enkelt med bil genom Danmark eller med färja från Sverige. Du kan även ta tåget via Köpenhamn och Berlin.

Dessau-Rosslau är en stad i östra Tyskland och den tredje största staden i tyska delstaten Sachsen-Anhalt. Här hittar man flest Bauhausbyggnader i Tyskland och en stor samling av Bauhausföremål förvaltade av stiftelsen Stiftung Bauhaus Dessau.

Sevärdheter

Meisterhäuser
Ebertallee 59 – 71
bauhaus-dessau.de/en/architecture/bauhaus-buildings-in-dessau/mastershouses.html
Här bodde några av de mest berömda Bauhauslärarna och husen ritades av Walter Gropius själv mellan 1925 – 1926. Gropius villa som förstördes under andra världskriget har nu återuppförts och parhuset där konstnärerna Klees och Kandinsky bodde har restaurerats och öppnar under 2019.

Se Bauhausarkitekturen med cykel eller buss
tourismus.dessau-rosslau.de
Upptäck staden Dessau och byggnader i klassisk Bauhausstil med cykel eller buss. Den 22 kilometer långa slingan ger en bra bild av staden och Bauhausårens påverkan på stadens utseende. Du kan även få en bra bild genom att ta busslinje 10 som går genom staden.

Radhusområdet Dessau – Törten
Kleinring 5 och Mittelring 92
bauhaus-dessau.de/en/architecture/bauhaus-buildings-in-dessau/dessautoerten-housing-estate.html
Det världsarvslistade radhusområdet ritades i tre omgångar under slutet av 20-talet av Walter Gropius. De billiga och små radhusen uppfördes för att råda bot på bostadsbristen som då var stor. Idag är två hus återställda i sitt ursprungsskick.

Bauhaus–Museum Dessau
Mies-van-der-Rohe-Platz 1
bauhaus-dessau.de
Det här nya museet visar Bauhausstiftelsens stora samling av möbler och designföremål. Öppnar 8 september.

Mat & dryck

Kornhaus
Kornhausstraße 146
kornhaus-dessau.de
Sägs vara ett måste om man är på Bauhausresa i Dessau. Restaurangen ritades av Carl Fieger 1929 – 1930 och ligger vid floden Elbes strand.

Bauhaus Mensa
Gropiusallee 38
bauhaus-dessau.de/en/service/gastronomy.html
Luncha sittande på klassiska stålrörsstolar designade av Marcel Breuer i en miljö som är färgsatt av Hinnerk Scheper. Precis så som många av Bauhauslärarna gjorde på 20-talet.

Gör en resa i fotspåren av Bauhaus
GROPIUS HAUS LEWIN BERLIN, ritat av Walter Gropius och byggt 1928-29. FOTO: Joseph Jabbour

Berlin

Den tyska huvudstaden Berlin är ett resmål alla borde besöka under en livstid. Fullt med liv, rörelse, sevärdheter och god mat. Berlin blev också Bauhausskolans sista anhalt 1932 innan man la ner verksamheten året efter.

Sevärheter

Haus am Rupenhorn
Am Rupenhorn 25
visitberlin.de/en/rupenhorn-colony
Rupenhorn-husen ligger vid Stößensee-sjön. Husen började byggas på 1920-talet. Den första magnifika villan med utsikt över sjön byggdes av den berömda arkitekten Erich Mendelssohn som privatbostad i Bauhausstil. 1929 byggdes sen två enfamiljshus intill också dessa i Bauhausstil. De kubformade husen med sina vita fasader och plana tak ligger i vackra trädgårdar och anses några av de viktigaste byggnadsexemplen i Berlin.

Zeitlos Bauhaus Galleri
Kantstraße 17
zeitlosberlin.com
Här presenteras regelbundet utställningar av Bauhausdesign och dess arkitektur men även utställningar från Art Deco-, Streamline och Mid Century-eran. Här kan du både spana in och köpa original och nytillverkade objekt.

Bauhaus Archiv
Knesebeckstrasse 1-2
bauhaus.de
Medan det stora Bauhausmuseet renoveras finns ett tillfälligt museum med många sevärdheter i stadsdelen Charlottenburg.

Cityguide i en app
visitberlin.de/en/event/gropius-go-digitalgropius-city-guide-pocket
Bauhausgrundaren Walter Gropius har gjort ett stort avtryck även i Berlin. I appen finns bilder, adresser och förberedda turer. Så det är bara att ladda med de skönaste skorna och börja upptäcka Berlin med Bauhausögon.

Missa inte

I september arrangerar Svensk Form i samarbete med Tyska Turistbyrån och BK Travel Solutions en resa för att uppmärksamma 100-årsjubileet. Läs mer på svenskform.se

Rulla till toppen