Bäddlinne med modekänsla

När Hästens skulle inleda ett nytt designsamarbete vände man sig till modevärlden. Valet föll på Lars Nilsson, haute couture-designer med flera franska modehus på sin meritlista.

Modedesignern Lars Nilsson har tidigare arbetat med kända franska modemärken som Christian Dior, Nina Ricci och Balmain. Nu gör han en kollektion bäddlinne för Hästens, där han hämtat inspiration från kända engelska trädgårdar. 

– Inspirationen kom framför allt från Great Dixter Garden och Sissinghurst, men också Charleston i Sussex. Jag har alltid varit intresserad av färgkombinationer och -proportioner, och till mina mönster för Hästens inspirerades jag framför allt av irisblommornas otroliga färger.

Hästens ikoniska rutmönster känner alla till. Hur förhöll du dig till rutorna i designprocessen för dina egna mönster?

– Ganska fritt genom att anspela på proportioner och blandningar av material och färger. Det var också självklart för mig att mina mönster skulle kännas rätt både till den ikoniska Hästens-rutan i blått och vitt och till andra färgkombinationer på rutan.

Du målar för hand i olika tekniker. Hur skulle du beskriva tjusningen med handritade mönster jämfört med digitala?

– Det är verkligen svårt att säga, eftersom jag aldrig använder digitala medier själv när jag designar. Det känns mer naturligt, personligt och ger ett varmare intryck att handrita eller måla. 

Vi förknippar dig främst med mode, men nu har du gjort flera designsamarbeten kring inredning. Vad är den största skillnaden för dig som designer?

– Lakan är i min mening så nära man kan komma kroppen. 
Jag ser ingen skillnad i att designa för mode eller inredning, däremot så finns det ofta tekniska utmaningar när det gäller inredning med olika krav som ska uppfyllas. Å andra sidan kan detsamma gälla kläder, till exempel regn- eller sportkläder.

Hur ser det ut hemma hos dig?

– Harmoniskt, organiserat, konst och förstås mycket textilier i en personlig blandning, punktbelysning, gärna klassisk musik i högtalarna, blommor eftersom Paris har ett så fantastiskt utbud av dem. Och alltid en flaska champagne i kylen!

Bäddlinne med modekänsla
Bäddlinne med modekänsla
Bäddlinne med modekänsla

Kollektionen ”Hästens Iris Collection by Lars Nilsson” består av fyra mönster – Selwyn Iris, Lutyens Iris, Daisy Iris och Edwin Iris. Bäddseten är i 100 procent bomull. Påslakan för dubbeltäcke, 3 540 kr, singeltäcke, 2 790 kr, örngott, 840 kr.

Rulla till toppen