Hetta upp sommaren med chili

En het chilisommar börjar när det är kallt – så så fröna så snart som möjligt. Det finns en hel värld av sorter att upptäcka, alla med olika smak.

Det är lätt hänt att den som börjar odla chilipeppar drabbas av stark kärlek. Alla de ungefär 300 sorter som finns har sin speciella smak – mycket mer komplex än bara styrka.

Chilipeppar tillhör potatisväxterna och släktet heter Capsicum. De starkaste sorterna, till exempel paprikaliknande ’Habanero’, är bäst att bara låta koka med hel i såsen. Hettan räcker ändå för att krydda en hel anrättning. Den kan också skåras och få ligga en stund i ett glas vatten för att vätska av sig

Milda stora sorter som ’Monkey Face’ kan i stället njutas hela, fyllda med färskost som snacks. Just den sorten säljs ibland som krukväxt och är liksom all annan prydnadschili både snygg och ät­bar, även om alla inte smakar lika gott. 

Det är lite pyssel att odla chili, speciellt från frö. Men eftersom de mest spän­nande sorterna inte går att köpa som färdiga plantor är det väl värt ett försök. Fröerna gror lätt, även om de tar lite tid på sig. Att börja tidigt och ge den färdiga plantan mycket näring är A och O. Chili vill också ha minst 14 timmars ljus om dagen. Ett knep för att få en knubbig planta är att ge en liten temperaturchock varje morgon för öppet fönster. 

Dessutom behövs en sommar med varma nätter, bor du i en kärvare zon behövs växthus. När plantan växer sig större behövs också ordentlig stöttning. Annars riskerar man att få skörda snabbt, både gula och gröna frukter, när grenar viker sig. För så enkelt är det att få mängder av frukter av på sin egen chili­planta.

Hetta upp sommaren med chili
Liten sålåda i zink, med nio små krukor. För både inom- och utomhusbruk, 129 kr, Granit.

Odla chili – från frö till planta

1. Fyll ett odlingsbrätte eller några småkrukor med såjord och vattna igenom. Tryck ner fröet ca en halv centimeter djupt. Täck gärna med vermiculit, som håller kvar fukten.

2. Du behöver extra ljus, helst en speciell växtbelysning, så att chilin får 14 timmar ljus per dygn. men vilken lampa som helst är bättre än inget extra ljus alls. Chilifröer gror snällt, men de tar tid på sig. Efter ca 2–3 veckor visar sig de första små bladen. Favorittemperatur: drygt 20 grader.

3. Plantera om med några veckors mellanrum, till slut behöver chilin en kruka på 5–10 liter. rottrådarna utvecklas bättre när det är lite trångt under utvecklingen. Om plantan blir för hög och ranglig betyder det att den får för lite ljus.

4. Chili är värmeälskande, så det måste vara ca 8 grader varmt på nätterna när du planterar ut. Om du planterar på friland eller balkong är det bra med fiberduk den första tiden.

5. Vattna med näring, för att få många frukter. Jordens näring räcker bara några veckor. Chili blir ganska lätt angripen av löss, men det är lika lätt att bli av med dem genom att spreja med såpvatten (cirka 1 del såpa till 10 delar vatten.

Rulla till toppen