Här är årets pelargon – två vackra chokladpelargoner

Årets pelargon är inte bara en utan två, kända för sina unika bladverk.

Dubbel blomsterglädje bjuds vi på i år, när Årets pelargon 2019 är inte bara en utan TVÅ tjusiga chokladpelargoner ur Brocade-serien. Under mässan Nordiska Trädgårdars invigning avtäckte trädgårdsmästare Linda Schilén Årets pelargoner, ”Brocade Salmon Night” och ”Brocade Cherry Night”. Namnet chokladpelargoner kommer från de annorlunda bladverken, som är mer svarta än gröna.

Namnen ger en fingervisning om färgen på de olika pelargonerna. ”Brocade Salmon Night” har blommor i en laxrosa ton och hos ”Brocade Cherry Night” går blommorna istället i körbärsrött. Hos båda sorterna fördjupas färgen på blommorna när nätterna blir svalare.

Båda sorterna fungerar lika bra som utplanteringsväxt som på fönsterbrädan. Blomsterfrämjandet tipsar om att dra nytta av att deras mörka bladverk framhäver blommor och blad även hos andra växter. Det är exempelvis fint att samplantera chokladpelargonerna med slideranka, silvernjurvinda eller murgröna. ”Brocade Cherry Night” gör sig fin tillsammans med skira vita blommor från snötöreln och ”Brocade Salmon Night” tillsammans med hängverbena. Du kan också plocka av blommorna och använda i buketter eller bordsdekorationer. De står sig ett par veckor i vas. Det gröna bladverket blir fint att plantera utomhus, tillsammans med exempelvis buxbomklot, prydnadsgräs, hostor eller lammöron.

Här är årets pelargon – två vackra chokladpelargoner
Brocade Cherry Night. Foto: Blomsterfrämjandet/Lina Arvidsson

Så sköter du dina pelargoner:

Plantera om dina nyköpta pelargoner i ett kärl med mycket volym och jord av god kvalitet. Tillför näring varje gång du vattnar.

Låt jorden torka upp något mellan vattningarna. Det bästa är att vattna på morgonen, så att dina pelargoner hinner torka upp under dagen. Det går också bra att vattna på kvällen. Att vattna mitt på dagen är mindre bra, eftersom stora delar av vattnet då avdunstar direkt. 

Pelargoner vill ha mycket ljus! För pelargoner inomhus gäller det att hitta ett läge med bra ljusinsläpp. Långt in i rummet kan det lätt bli för mörkt. Detta är extra viktigt för pelargonerna i Brocade-serien, eftersom deras unika bladfärg utvecklas bäst i solljus. 

Plantorna vill också gärna stå luftigt. Tänk därför på att inte plantera för tätt om du sätter flera pelargoner bredvid varandra, de växer ihop med tiden.

Rulla till toppen