Inred med inspiration från naturen – bli gladare och slipp stress

Genom att vistas i naturen kan du minska din stress. Forskning visar att naturen har en positiv effekt på hälsa och välbefinnande. Nu vet vi också att inredning med inslag av naturen påverkar din hälsa. Så här ska du inreda för att bli gladare och mindre stressad.

Naturen är en riktig mirakelmedicin som gör att vi blir mer harmoniska, mindre stressade och presterar bättre. Den friska luften, blommors väldoft och estetiken i naturen tilltalar oss – det kallas biofili. Enligt neurodesignern Isabell Sjövall har den nya forskningen slagit fast att även inredning med inslag av naturen påverkar vår hjärna och ger liknande positiva effekter.

Så här ska du inreda för att ta del av det bästa från biofilin: 

1. Välj konst med naturmotiv

Inred med inspiration från naturen – bli gladare och slipp stress
Foto Photowall

Att titta på vackra naturbilder kan göra dig mindre trött och minska stress. Sätt upp posters med naturmotiv hemma eller inred med textilier som har mönster föreställande blommor och blad. Vill du ”bada i skog” kan du klä in hela ditt rum med en naturinspirerad tapet.

2. Inred med växter

Inred med inspiration från naturen – bli gladare och slipp stress
Foto Cecilia Möller 

Växter gör ditt hem mer trivsamt. Att omge sig med växter kan också minska högt blodtryck och göra dig mer alert och bidra till att du presterar bättre. Det verka som att fler växter ökar de positiva effekterna så ös på – ju fler växter hemma desto bättre. Vissa växter är dessutom luftrensande. 

3. Skapa en utsikt

Inred med inspiration från naturen – bli gladare och slipp stress
Foto: Peter Erlandsson

Studier har visat att patienter som hade naturutsikt på sjukhuset tillfrisknade snabbare än patienter som endast kunde blicka in i en vägg. De som hade naturutsikten var överlag mer positivt inställda till vården de fick. Har du tillgång till en fin utsikt – placera sittmöbler och säng så att du kan se ut. Har du en balkong kan du själv dekorera den och på så vis skapa en utsikt att vila ögonen på.

4. Bli lite mer djurisk

Inred med inspiration från naturen – bli gladare och slipp stress
Foto Rebecca Martyn

En del tandläkarmottagningar har akvarium i väntrummet. Det är ingen slump. Studier har nämligen visat att titta på fiskar i ett akvarium kan göra patienter mindre oroliga. De upplevde mindre obehag och var bättre på att följa tandläkarens ordinationer. Idag används även katter och hundar i vården – framförallt på boenden för äldre. Husdjur är alltså bra för hälsan. Inga studier har ännu gjort om djurbilder och saker i form av djur har samma effekt – men många blir glada av ting föreställande djur så varför inte prova att föra in lite mer djuriska inslag i inredningen?

5. Måla i naturens färger

Inred med inspiration från naturen – bli gladare och slipp stress
Foto Filippa Tredal 

Färger påverkar oss och om du väljer skogens och naturens färgtoner har du goda förutsättningar för att få till ett vilsamt hem som du mår bra i. Grönt gör dig lugnt och jordfärger upplevs som varma och trygga.

Lär dig mer om hur din inredning kan få dig att må bra – beställ onlinekursen i ”Neurodesign”, speciellt framtagen av Isabelle Sjövall. Läs mer här!

Forskare: Inred med gröna växter – så mår du bättre

Rätt inredning gör dig friskare och mer kreativ

Rulla till toppen