Sov bättre, vakna piggare – 8 tips från sömnexperten

Att inreda sitt sovrum på rätt sätt kan göra underverk för sömnen. Det finns också andra knep att ta till för att sova bättre och vakna utvilad. Här delar sömnexperten Helena Kubicek med sig av sina 8 bästa tips.

Att sova för lite gör oss lättare sjuka och vi får svårare att koncentrera oss. Det finns även studier som visar att vår medkänsla blir mindre om vi inte får tillräckligt med sömn. Sömnexperten Helena Kubicek ger här 8 råd för dig som vill sova bättre och vakna piggare:

1. Missa inte sömntåget

Hormonet melatonin gör att du känner dig sömning. Ta vara på detta och gå och lägg dig om du känner dig sömning och trött. Håller du dig vaken så avtar melatoninet och det kan bli svårare att somna när du väl går och lägger dig.

2. Ha regelbundna tider

Att gå och lägga sig och att stiga upp vid samma tid ger en bättre sömn. Kroppen ställer in sig på att sova och du vaknar piggare och mer utvilad. Försök hålla så regelbundna tider som möjligt. De flesta behöver omkring 8 timmas sömn.

3. Skippa mobilen och kaffet

Koffeinet i kaffet gör dig pigg – och tänk på att halveringstiden för koffeinet i kroppen är 5–6 timmar. Med andra ord – drick inte kaffe på eftermiddagen eller på kvällen om du har svårt att sova. Utsätt dig inte heller för starkt ljus innan du ska lägga dig. Ljuset påverkar nämligen melatoninhalten. Att stå och borsta tänderna under ett skarp lysrör eller att titta på mobilen eller datorskärmen innan läggdags är inte att rekommendera.

4. Motionera mera

Att träna och motionera ger en bättre sömn. Om du inte kan eller vill träna så kan det räcka med en kvällspromenad för att du ska kunna sova bättre.

5. Lyssna på kroppen

Stress är största hotet mot sömnen. Har du för mycket på jobbet eller är orolig behöver du ta tag i det. Lyssna på kroppens signaler och åtgärda sådant du kan.

Sov bättre, vakna piggare – 8 tips från sömnexperten
Luftfuktaren, ”Aroma Diffuser”, formad som ett ägg, ger en behaglig inomhusluft med en väldoftande mist. Från doftbox.se.

6. Satsa på ett svalt rum

När vi somnar minskar kroppstemperaturen. Sänk gärna temperaturen i sovrummet. Ett knep kan också vara att öppna fönstret och vädra en stund innan det är läggdags. Luften i sovrummet bör inte heller vara för torr. Det finns bra luftfuktare som ger en behaglig känsla i rummet. 

7. Tyngdtäcken kan ge trygghet

Tyngdtäcken har i många år använts inom svensk sjukvård. Nu finns täckena även för privatpersoner. Vissa kan uppleva att tyngden från täcket ger en lugn och ombonad känsla som gör att man slappnar av och sover bättre.

8. Sängklädernas betydelse

Du spenderar 1/3 del av ditt liv i sängen så det är en god investering att satsa lite extra på sovrummet och sängkläderna. Det är viktigt att sängen och sovrummet förknippas med lugn och ro.

Sov bättre, vakna piggare – 8 tips från sömnexperten
Lexingtons hotell-kollektion innehåller bäddlinne i krispig percale, randig Tencel och mjuk och varm flanell.

I en undersökning om sömn som Lexington gjort tillsammans med Sifo svarar 8 av 10 av de tillfrågade att sömn är det viktigaste för att må bra. Hela 94 procent av respondenterna uppger att vad man har för säng är viktigast för sömnen, och 64 procent tycker att även sängkläderna är viktiga för sovrumsmiljön.

Sov bättre, vakna piggare – 8 tips från sömnexperten
Hotell-kollektionen från Lexington går i vitt, blått och beige, färger som är vackra tillsammans och lätt går att matcha ihop till en egen personlig look.

Välj lakan med omsorg – bra kvalitet känns mot kroppen. En del svettas under natten då stresshormonet kortisol går ur kroppen, medan andra fryser.

Sov bättre, vakna piggare – 8 tips från sömnexperten
Paisleymönstrad satäng i kombination med randig Tencel och plädar i ull ger en Lexingtons hotell-kollektion en lyxig känsla.

Kristina Lindhe som är grundare, VD och kreativ chef på Lexington förklarar:

–Den som fryser bör välja sängkläder i flanell medan det som lätt blir varm om natten istället kan ha sängkläder i poplin eller tencel. Tencel är dessutom mer miljövänligt än till exempel bomull då odlingen av träslagen som används för att framställa tencel kräver mindre odlingsyta, mindre vatten och mindre kemikalier, säger hon.

Sov bättre, vakna piggare – 8 tips från sömnexperten
Lexingtons bäddlinne, ”The City Floral”, i 100 % bomullssatäng kommer under en begränsad period i sommar att säljas i denna fina färgställning.

Vill man ha hotellkänslan och en glattare yta kan man välja satäng. Linne tycker också många om att ha i sängen, men för vissa kan linnet upplevas som lite för hårt i början innan det har mjuknat.

–Att bädda olika för olika personer är bra med tanke på sömnen – och att sängen ska se inbjudande ut, menar Kristina. Man kan ju bädda sängen fint på dagen och sedan får var och en hämta sina täcken och kuddar i garderoben när det är dags att sova. Hur det ser ut i sovrummet och framförallt vilka lakan du använder har stor påverkan på din sömn. Vi vill frångå det som tidigare var idealet, att stolt jobba och vara social dygnet runt. Idealet idag stavas balans och där ingår god sömnhälsa.

Ännu mer härlig inspiration för ditt sovrum: 

Sov bättre, vakna piggare – 8 tips från sömnexperten
Sängkläder i Krepp av ekologisk och GOTS-certifierad bomull som ger ett krispigt men ändå varmt sänglinne från Høie of Scandinavia.
Sov bättre, vakna piggare – 8 tips från sömnexperten
Det nylanserade svenska märket ALVA producerar bäddtextilier i bomull från ekologiska odlingar i Indien.
Sov bättre, vakna piggare – 8 tips från sömnexperten
Sängkläderna från Reva Home har mönster som handtrycks med träblock i Jaipur, där traditionen har en tusenårig historia. Färgerna som används är så kallade azo free, utan gifter.
Rulla till toppen