5 torparblommor som ger vårlycka

Vill du ha härligt blommande vårlycka, välj torparväxter. De kräver inte så mycket skötsel, och kommer snällt tillbaka år efter år.

Drömmer du om att följa våren steg för steg, utan att behöva passa så mycket på dina blom­mor? I de gamla torparträdgårdarna kan man hitta tåliga lökar och perenner, som inte behöver så mycket passning.

Många gånger bytte man växter eller gav bort till varandra, och en viss sorts blomma kunde på det sättet prägla en hel by.

Vid de gamla torpen fanns ofta bara en rabatt vid husets framsida eller smala rabatter längs en rak entrégång. Ofta kan man se var det har legat ett gammalt torp långt efter att huset är borta – bondpioner, buskrosor och dagliljor överlever och berättar om var rabatterna fanns.

Om du vill ha en lättskött rabatt är det också ett knep att titta på naturen runt omkring huset. Välj arter som växer vilt, kanske någon trädgårdssort av sippa till exempel. Om rabatten ser naturnära ut får man ingen känsla av att den är misskött, trots att där finns lite ogräs – och du får mer tid att sitta ner och njuta av din vårträdgård.

5 fina torparväxter

Vårkrage 

5 torparblommor som ger vårlycka
Foto: Anette Sievers

Doronicum orientale har blommor som påminner om prästkragens, fast gula, och den är lika tålig. Sprider sig lätt med underjordiska löpare, och hotas egentligen bara av ogräset knölklocka. Bladen liknar varandra, så den kan lätt smyga sig in. Vårkrage kallas också gemsrot.

Pärlhyacint

5 torparblommor som ger vårlycka
Foto: Getty Images

Muscari botryoides är en tacksam lök som lätt sprider sig om den trivs. Även fin i kruka, och om du köper den för att tjuvstarta våren inomhus kan du plantera ut den sedan. Artnamnet botryoides betyder druvlik och kommer av grekiskans botrys (druva) och latinets oides (liknande).

Förgätmigej 

5 torparblommor som ger vårlycka
Foto: Getty Images

Myosotis scorpioides börjar blomma i maj. Den trivs bäst i något fuktig jord. Det finns flera sorters förgätmigej i olika nyanser. Den ståtligaste, som också växer vilt, kallas äkta förgätmigej och kan bli upp till fyra decimeter hög. Tål lite frost, så den är även fin i kruka tidigt på våren.

Aurikel 

5 torparblommor som ger vårlycka
Foto: Getty Images

Primula auricula är en mycket gammal trädgårdsväxt med härliga sammetslika blommor i klasar. Den finns i en mängd färgställningar, men när den växer vilt är den ljusgul. Namnet auricula betyder litet öra och syftar på att bladen liknar små björnöron, tjocka och kala.

Gullviva 

5 torparblommor som ger vårlycka
Foto: Getty Images

Primula veris är en liten söt vårblomma, som även växer vilt. Blommar i maj med gula blommor. En gammal trädgårdsfavorit är en rödbrun variant, som också är tålig. Kan odlas över hela landet. Sprider sig med frön, så om man inte plockar sprider den sig. Veris är latinets ord för vår.

Scroll to Top