Här får du mest fritidshus för pengarna

Priserna på fritidshus skiljer sig inte helt oväntat en hel del åt i olika delar av landet. I Stockholms län finns de dyraste fritidshusen, men det finns också län där priserna är betydligt lägre.

Ett eget fritidshus står på mångas önskelista, men det kan bli en kostsam historia. Enligt en undersökning som Hemnet gjort kostade ett fritidshus i Sverige i genomsnitt drygt 1,2 miljoner 2018. Men det skiljer stora summor mellan länen.

Stockholm var det dyraste länet att köpa fritidshus i 2018, med ett snittpris på 1,9 miljoner. Det här är mer än dubbelt så högt som snittpriset i Västmanlands län, där prisnivån är allra lägst. Ett genomsnittligt slutpris på ett fritidshus i Västmanland låg 2018 på knappt 740 000 kr. 

– De dyraste fritidshusen som säljs ligger ofta nära havet. Vi ser också i vår sökordsdata att det är vanligt att i sökfältet söka på ord som har med närhet till vatten att göra så som ’havsutsikt’ eller ’sjötomt’, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.

Det här återspeglas på topplistan, där Stockholms län, Gotlands län och Hallands län är de tre dyraste länen. En annan faktor som höjer priset är närheten till fjällvärlden. Därför ligger också Jämtlands län och Dalarnas län ganska högt upp på listan, trots att de inte har någon havskust.

Så här ser hela listan ut:

Här får du mest fritidshus för pengarna
Källa: Hemnet

5 mysiga fjällstugor du kan få för 1 miljon

Rulla till toppen