Här är företagen som fasar ut onödig plast

Plast är en av våra största miljöbovar, därför är det viktigt att vi minskar ner på vårt användande av plast så mycket det bara går.

Visste du att varje år läcker tusentals ton tillsatsämnen ut från plast bara i Sverige? Flera av de här tillsatsämnena kan vara skadliga både för miljön och för vår hälsa. Totalt sett produceras det i världen 280 miljoner ton plast per år, och 40 procent av den plasten används till engångsartiklar som exempelvis matförpackningar och plastpåsar. 

Ett företag som bestämt sig för att minska på engångsförpackningar av plast är Clas Ohlson. Sedan tidigare har de bytt ut sugrör, tallrikar och muggar av plast mot produkter tillverkade av papper. Nu fortsätter de på samma spår och fasar under 2019 ut engångsbestick av plast.  

Här är företagen som fasar ut onödig plast
Clas Ohlson har en långsiktigt plan för att fasa ut plast. Foto: Clas Ohlson

– Clas Ohlson har hårda krav på plaster. Vi ställer högre krav än lagen kräver gällande många produkter vilket också innebär att dessa plaster är rena och energieffektiva att återvinna. Men problemet är att all plast inte återvinns. Vi vet att stora mängder hamnar i soporna för förbränning och en del hamnar ute i naturen och skräpar ned. Så därför är 2019 det sista året vi säljer engångsartiklar för mat i plast, säger Ellinor Wickström, Manager Product Compliance & Sustainability, på Clas Ohlson, i ett pressmeddelande. 

År 2020 ska alla engångsartiklar för mat vara gjorda av biobaserade material. Samma sak gäller för fryspåsar och soppåsar, och allt förpackningsmaterial ska vara återvinningsbart. År 2025 ska alla företagets förpackningar vara designade med syftet att minska avfall och förebygga nedskräpning.  

Här är företagen som fasar ut onödig plast
2020 ska engångsartiklar i plast, som exempelvis bestick, glas och tallrikar, vara borta från Ikea. Foto: Ikea

Även Ikea har som mål att minska på sin användning av plast. En del av möbeljättens globala hållbarhetsstrategi är att senast 2020 ska alla engångsartiklar i plast vara borta från Ikea-sortimentet globalt och från kund- och medarbetarrestauranger på varuhusen.

Som ett led i detta har Ikea gått med i NextWave, ett initiativ för att hålla plastavfall borta från haven och istället använda det för att tillverka nya produkter. Ikea hoppas kunna presentera de första prototyperna på produkter gjorda av plast som varit på väg mot haven i slutet av 2019. 

Här är företagen som fasar ut onödig plast
Lovely Linen fasar ut plast, och jobbar dessutom för att minska antalet transporter. Foto: Lovely Linen

Ett tredje företatag som jobbar utifrån samma linje är Helsingborgsbaserade Lovely Linen. Sedan 2018 har man beslutat att fasa ut alla plastförpackningar, och för att minska antalet transporter arbetar företaget bara tillsammans med europeiska linneproducenter. 

Så här kan våra älskade jeans få nytt liv – som hållbar inredning

Rulla till toppen