Att odla är trendigare än på länge

Just nu älskar vi verkligen odling och trädgårdsarbete, det är både kul och hälsosamt!

Som vi tidigare har rapporterat blir det allt trendigare att odla ätbart, men det är inte det enda vi intresserar oss för i våra trädgårdar. Statistik från Tradera visar nämligen att det också blir allt populärare att odla blommor. I år säljs nämligen hittills hela 43 procent mer blomfröer än vad det gjorde förra året under samma period. 

Hela kategorin Trädgård har ökat stadigt de senaste två åren på Tradera, och bara i år har försäljningen inom kategorin ökat med en tredjedel jämfört med förra året. Allra mest har kategorin fröer växt, där har försäljningen ökat med 40 procent jämfört med förra året. 

– Att odlingstrenden fortsätter att booma är tydligt. I stort sett alla trädgårdsrelaterade kategorier har ökat i försäljning på Tradera där sticklingar, uteväxter, och trädgårdsredskap säljer som aldrig förr, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera, i ett pressmeddelande. 

Du som har fröer över kan dessutom tjäna dig en hacka genom att sälja dem vidare. Det här gjorde Daniel och Maria Johansson, och det gick så bra att de bestämde sig för att starta företaget Fröbanken som specialiserar sig på fröer. 

– Det började med att vi satsade 5 000 kr av våra sparpengar på att köpa in fröer som vi dels odlade grönsaker på men också sålde på Tradera. Totalt sålde vi för 14 000 kronor och gjorde därmed en vinst på 9 000 kronor. Då lade vi våra andra arbeten åt sidan och bestämde oss för att satsa fullt ut på Fröbanken, berättar Daniel Johansson.

Vill du tjäna lite extra pengar genom att sälja dina överblivna fröer på Tradera? Här är topplistan över de mest sålda fröerna 2019 – och hur de har ökat jämfört med samma period 2018. 

1. Grönsaker 54%
2. Blommor 43%
3. Kryddor 81%
4. Frukt & Bär 31%
5. Övrigt 4%

Rulla till toppen