Skapa rätt känsla med färg

När du vill skapa stor förändring på ett enkelt och snabbt sätt utan att det kostar skjortan gör du det bäst med färg. Här tipsar vi om hur du förändrar allt ifrån väggar till möbler för att skapa bättre harmoni i hemmet.

Det finns få saker i vår omgivning som kan påverka vår sinnesstämmning så mycket som färg. Vårt färgsinne är kopplat till vårt välbefinnande och det är därför viktigt att tänka på vilka färger vi omger oss av i våra hem. Med rätt kulörer kan du skapa de lugn som ger oss en bättre nattsömn eller skapa en enhetlighet mellan olika rum som ger en stark känsla av stil och välbehag

Här listar vi några grundtips som kan förbättra ditt hem i stort som smått – men allt med hjälp av färg.

 

Hitta rätt med färg

1. Måla om 

En målad vägg kan skapa stor förändring i ditt hem. 
Det första steget innan det är dags att ta fram pensel och roller är att välja rummets kulör. Tänk på vad rummet ska användas till, om det ska få dig att varva ner eller ge dig energi, och utgå ifrån det. Istället för att provmåla direkt på väggen kan du testa färgen på en träskiva som du enkelt kan flytta runt i rummet och på det sättet få en uppfattning om hur färgen upplevs i olika ljus.

När det är dags att måla, glöm inte att se efter om du behöver använda grundfärg först, eller om du kan gå direkt på med den ordinarie färgen. Det är väggens underlag som avgör det.
Fråga gärna i din färgbutik så kan de hjälpa dig, eller läs vidare här för fler tips.

Skapa rätt känsla med färg

2. Måla dina möbler

Det är både smidigt men framför allt roligt att fräscha upp möbler på egen hand. 
Den täckdfärg du valt till dina väggar får gärna återkomma i textilier eller för den del möbler för att skapa ett intressant och vackert rum. Antingen väljer du samma nyans eller ton i ton. Det skapar både harmoni och ger dig samtidigt stora variationsmöjligheter.

När det väl är dags att sätta igång är det viktigt att man gör rent den ytan man ska måla på. Genom att tvätta rent och slipa ytan med slippapper gör att den nya färgen fäster bättre. Efter det grundmålar du innan det är dags för täckfärgen. 
Här finns en steg-för-steg-guide till målning av möbler. 

Skapa rätt känsla med färg

3. Måla våtrum

Det finns egentligen inga hinder att måla i våtrum. Det du först och främst behöver hålla koll på är att det finns två olika våtrumssystemen, VT eller VA. Vilket gäller för dig?
VT står för vattentätt ytskickt och används på ytor som utsätts för direkt vattenspolning och rinnande vatten, till exempel duschutrymme eller vid badkar. Här krävs det att du använder en godkänd glasfiberväv och ett godkänt målningssystem. För ytterligare information, läs mer här.

VA innebär vattenavvisande ytskickt, det vill säga väggar som bara utsätts för lättare vattenstänk eller hög luftfuktighet så som i kök eller runt ett handfat.

 

Skapa rätt känsla med färg

4. Från tapet till färg

Att gå från tapet till färg är lättare an vad man tror, det gäller bara att göra sitt grundarbete rätt: spackla, slipa och grundmåla. För det behöver du: 
Tapetskrapa
Spackelspadar
Sandpapper
Pensel
Spackel
Målarfärg

Så här gör du: 
Bryt strömmen om det finns uttag på väggen. Avlägsna vägguttag, spik och skruvar.
Spackla skarvar och skador.
Slipa alla spacklade ytor.
Ta bort damm och löst material.
Grunda den spacklade ytan med ett lager färg och låt torka. 
Måla och slätstryk hela ytan. 

Hos alltommålning.se kan du läsa mer om att gå från tapet till färg. 

Skapa rätt känsla med färg

Det här är Sveriges färgfabrikanters förening

SVEFF är en branschorganisation för företag som importerar, tillverkar eller marknadsför färg, lack, tryckfärg, lim, fogmassor och spackel i Sverige.
De ligger bakom sajten alltomålning.se där du kan få värdefull information och hjälp kring allt som rör målning och färg. 

Rulla till toppen