Stylingskolan del 3: Så här inreder du med mörka färger

Om du vågar satsa på mörka toner i inredningen kommer du att upptäcka att de ger rummet en särprägel, djup och dramatik. Så här skapar du din egen lugna oas.

Mörka toner framstår ofta som eleganta och sofistikerade. Om du håller dig till ett par grundfärger i ett rum så fungerar det alldeles utmärkt att kombinera flera mörka färger utan att det känns rörigt. Det rådet ger inredaren Silje Aune Eriksen.

Som regel har mörka färger en lugnande effekt. Och det är kanske inte så konstigt i och med att naturens mörka nyanser kommer fram på kvällen, när solen har gått ner och det är dags att komma till ro. 

Genom att välja antingen kontrastrika eller harmoniska färgkombinationer kan du skapa olika stämningar hemma.

– Om du tar in kontrastfärger eller använder detaljer i olika nyanser av huvudfärgen så skapar du mer liv, konstaterar Silje som dock understryker att det ändå kan vara bra att begränsa antalet kontrastfärger.

– Låt hellre ögonen vila på ett par detaljer.

Stylingskolan del 3: Så här inreder du med mörka färger
Vågar du välja mörkare toner nästa gång? Det kan ge spännande resultat. På stora ytor passar matta färger bra, enligt Lone Bjørslev Kisbyee på Flügger.

Själv älskar hon färger som har lite svart eller vitt i sig, och hon tycker också om färger som är olika men ändå harmonierar med varandra.

– Men du kan också använda olika nyanser av en och samma färg. Ett mörkt rött rum kan till exempel ha ett ljust rosa tak, och då kan du måla lister och bröstpanel i samma röda ton som väggen. Men välj då färg med hög glansgrad – det ger ett härligt intryck.

Numera finns det många möbler och accessoarer som passar dagens lite mörkare interiörer, menar Silje Aune Eriksen.

– Ofta väljer vi färgen på väggen först och sedan möbler. Men det går också att börja i motsatt ände – genom att till exempel utgå från soffan! Eller också låter du färgen på väggen avspegla mattan.

Stylingskolan del 3: Så här inreder du med mörka färger
Ett mörkt tak är ett ovanligt val, men kan ge en intressant effekt. Puff i sammet, ca 2 500 kr, Tine K Home.
Jordnära eller vågat

Vilka material man väljer att använda i inredningen påverkar i sin tur hur rummet upplevs. Sammet fungerar till exempel väldigt bra i kombination med mörka toner. 

– Sammet i djupa färger är otroligt elegant, men kan också upplevas som lekfullt ihop med exempelvis fransar. I dag finns det också gott om speglar och färgat glas att addera till inredningen, men också sten och metaller. Numera går det också alldeles utmärkt att kombinera olika metaller hemma, säger Silje Aune Eriksen.

Stylingskolan del 3: Så här inreder du med mörka färger
Att växla mellan olika nyanser av samma färg på väggen, i form av fyrkanter eller ränder, ger en fin effekt. Pendellampa ”25 Lamp”, ca 3 000 kr, kovacfamily.com

Mörka nyanser behöver inte nödvändigtvis betyda svart eller grått. Blått och grönt är också spännande val, både att använda ton i ton och som kontrast till gyllene och varma färger.

– Vi ser också att det blir allt vanligare att använda bruna och röda toner. Brunt upplevs som jordnära och neutralt, och kan vara ett enkelt och naturligt steg från den vita monokroma färgskalan. De röda tonerna, å sin sida, upplevs som djupare, mer vågade och eleganta – och fungerar väldigt fint ihop med exempelvis dämpade rosa toner.

Stylingskolan del 3: Så här inreder du med mörka färger
Metall fungerar ihop med mörka nyanser – som här där mässing, svart och grått kombinerats på ett fint sätt. Svart badrumsskrapa från Menu.

Lone Bjørslev Kisbyee på färgtillverkaren Flügger ger rådet att använda matt färg när man ska måla stora ytor. Hon tycker också att karmar, dörrar och paneler ska målas i samma färg som väggarna.

– Det gör att rummet upplevs som större, säger hon.

Måla taket mörkt

Om takhöjden tillåter det kan det också vara spännande att måla taket i en mörkare nyans. Det kan binda ihop de olika elementen i rummet på ett bra sätt, menar Lone Bjørslev Kisbyee.

Stylingskolan del 3: Så här inreder du med mörka färger
Om inredningen och de stora ytorna går i samma färgskala så ger det ett enhetligt intryck. Kök och inredning från Vipp.

Om du är rädd för att mörka färger gör att rummet upplevs som mindre, ger hon rådet att sätta upp en tapet med vertikala ränder. Det ger taket ett visuellt lyft.

I ett rum med mörk inredning blir ljussättningen extra viktig, påpekar Lone Bjørslev Kisbyee, som dock avråder från att använda skarpa spotlighter.

– Se till att ljuskällorna skapar en lugn stämning. Speciellt i ett mörkt rum som saknar mycket naturligt ljus är det viktigt att färgerna i rummet och nyansen på det artificiella ljuset passar ihop. Använd då gärna en ljuskälla med en klar, men varm ton.

Så här snyggt kan det bli när du inreder med mörka färger

Rulla till toppen