Skötselråd: Så här får du din gullranka att trivas

Gullrankan är en av de trendigaste växterna 2019, och den är dessutom tacksam för nybörjare eftersom den är lättskött och växer snabbt.

Vi tröttnar aldrig på gröna växter i våra hem! Det finns massor av dekorativa skönheter med gröna blad, som till exempel monsteran, att välja på. Enligt Blomsterfrämjandets trendspaning inför 2019 så är gullrankan en grön växt som är på frammarsch. Den är inte bara fin med sina hjärtformade gröna blad, den är dessutom bra för din hälsa! Gullrankan hör nämligen till de växter som renar inomhusluften, genom att den minskar halten av kemiska gaser i luften. Vi älskar också gullrankan för att den är lättskött och växer snabbt.

Så här sköter du din gullranka:

1. Gullrankans blad har ett gult mönster, men färgen på bladen beror på hur mycket ljus plantan får. Stark sol bleker bladen medan de blir helt gröna om de står mörkt. Så för att bevara mönstret bör du ställa din gullranka ljust men undvika allt för stark sol. 

2. Växten trivs i rumstemperatur året om. Den kan stå svalare på vintern, men det får inte bli kallare än 16 grader. 

3. Vattna igenom jorden ordentligt och låt den torka upp innan du vattnar nästa gång. Se till så att inget restvatten blir kvar i ytterkrukan. Duscha bladen ibland. 

4. Unga plantor gör sig bra i hög kruka, på piedestal eller i ampel, äldre plantor kan du fästa på spaljé eller liknande. 

Källa: Odla, Blomsterlandet

Så här lyckas du med din monstera – 6 skötselråd

Rulla till toppen