Så skapar du gröna rum i din trädgård

Flytta ut i det gröna genom att skapa sköna, gröna rum i trädgården. Med olika skydd mot vind och insyn kan du få till rum för både fikastunder, spa-bad och kreativ matlagning. Här är inspiration för dig som vill använda trädgården för mer än bara odling.

Genom häckar, plank, murar och planteringar kan du skapa olika rum i trädgården. Bara genom att använda vikväggar för utomhusbruk eller spaljéer kan du skapa skydd för insyn och få till rumskänslan.

Tänk på väderstrecken

Börja med att rita upp din trädgård på ett papper och skriv ut väderstrecken. Sedan börjar det roliga – att planera vilka funktioner och rum du vill ha. Frågor du bör ställa dig är hur du använder trädgården idag och vad du saknar. Vill du kunna äta frukost utomhus? Då ska du satsa på en uteplats i öster där solen går upp. Kanske du även vill ha ett utomhus-spa och en plats för att vila och ligga och läsa böcker? Har du en stor trädgård kan allt få plats plus ett utekök med grill, en generös yta för matbordet och en mysig lounge-del.

Så skapar du gröna rum i din trädgård
Flytta ut i det gröna. Genom att skapa rum i trädgården kan du njuta av middagar, umgänge och kanske en liten tupplur utomhus. Foto Getty Images

Välj rätt grönska

Att sätta upp en snabbväxande häck skapar en alldeles särskild atmosfär och känslan av rumslighet kommer på köpet. Även på små villa- eller radhustomter kan man skapa en mysig, grön avskildhet med hjälp av häckar. Tujor är väldigt funktionella och vintergröna – om man gillar den typen av grönt. En variant med blad som även är kvar vintertid är liguster. Även avenbok behåller sina blad under den kalla årstiden. Vill du ha den klassiska, gammaldags bersån är det syrener du ska välja. Humle är också något som kommer allt mer liksom klätterväxter som kan slingra sig upp på en pergola eller ett skärmtak i trädgården. 

Så skapar du gröna rum i din trädgård
Hemma hos trädgårdsdesignern Karolina Brising i Dalby inramas uteplatsen med dubblar buxbomhäckar och en rad tulpaner. Sten och grus utgör matplatsens golv. Höga ljushållare ger fint ljus under kvällarna. Foto Josefin Hultgren Widell

Snabba lösningar med krukor

Perenner kan också fungera som rumsindelare. Ett annat enkelt sätt är att använda växtlighet i kruka. Krukor är lätta att flytta om och variera. Men du ska inte heller vara rädd för att plantera träd eller högre buskar. Det gör trädgården mer ombonad och mindre platt. Även små trädgårdar kan du har träd i.

Så skapar du gröna rum i din trädgård
Trädgårdsfantasten Maria Mohlin i Skåne har anlagt en uteplats i direkt anslutning till växthuset. Grusplanen gör att man upplever att växthuset är större och gränsen mellan ute och inne suddas ut. Foto Therése A. Svensson

Golv och tak

Glöm inte golvet i trädgården. Ibland räcker det att byta markläggning för att markera ett rum i trädgården. Använd gräs, betongplattor, trätrall, grus, sten, vatten eller marktäckare för att dela in trädgården i olika delar och rum. En kantsten kan verkligen rama in ditt vardagsrum eller din spa-plats utomhus. Ett annat tips är att anlägga gångar – det delar upp tomten på ett smart sätt. Och tänk också på att du kan använda träd, pergola, markiser och klätterväxter för att skapa tak i trädgården.

Så skapar du gröna rum i din trädgård
Ett trädäck på gräsmattan ger ett härligt uterum, perfekt för sköna sommarmiddagar utomhus. Observera även tälttaket och möjligheten att dra för gardiner på sidorna vilket är väldigt praktiskt. Trädgården ägs av Anette Persson i Torsåker. Foto Susanna Rosén

Vackert med vatten

Vatten kan göra underverk i en trädgård. Oavsett om du ställer ut en zinkbalja och fyller den med vatten eller du har en brunn eller en hel damm så skänker vattnet ro. Vatten kan också användas för att dela upp olika ytor på tomten och skapa gröna rum. 

Lyxigt med växthus

Har du ett växthus är det bara att gratulera. Då har du bokstavligt ett rum i trädgården. Det kan användas till så mycket mer än till odling och vinterförvaring, till exempel som ateljé, meditationsrum eller för socialt umgänge.

Så skapar du gröna rum i din trädgård
Varför inte bygga en egen paviljong i trä och skapa ett badrum i det gröna? Beskrivning kommer i juniutgåvan 2019 av Hus & Hem. Foto Anna Jeppson.

Testa dig fram

Ta ut möblerna och ställ dem under ett äppelträd, eller i anslutning till en rabatt. När du hittat platsen där du vill sitta kan du se till att rama in det med växter, plank, häckar eller genom att lägga en trätrall. Var kreativ! Ofta går det att få in mycket mer än man tror på en liten yta. Att ha många sitt- och kanske även liggplatser i trädgården gör att den upplevs som större. Då kan du också förflytta dig under dagen och följa solens gång. Det kan även vara bra att planera in någon skuggig plats där du kan dra dig tillbaka när det är riktigt soligt och varmt.

Att dekorera med skulpturer, textilier och vackra föremål gör att dina gröna rum känns mer som dina rum inomhus – de upplevs som mer ombonade.

Testa vad som passar bäst i din trädgård!

Rulla till toppen