Klimatfokus, torkat och gröna blad – 5 stora växttrender i år

Växter och odlande är populärt hos många, det är hälsosamt och rogivande och du får dessutom en vacker trädgård. Blomsterfrämjandet har kartlagt de största växttrenderna inför 2019.


1. Omtanke om klimatet

Den kanske viktigaste trenden av dem alla är den som tar hänsyn till miljön, att odla eget och försöka leva mer miljösmart. Som vi tidigare berättat blir det allt populärare att odla sina egna kryddor och grönsaker, och många svenskar är faktiskt självförsörjande på minst en gröda under dess säsong. Det här hänger också ihop med vårt ökade intresse för hälsa. Det känns nyttigare och fräschare att äta något som du odlat själv, som du vet inte är besprutat. Annat vi kan göra för att hjälpa miljön är att kompostera, köpa mer närodlat, plantera träd, buskar och blommor och välja växter som främjar bin och andra pollinerare. 

Klimatfokus, torkat och gröna blad – 5 stora växttrender i år
Det blir allt populärare att odla egna kryddor och grönsaker. Foto: Getty Images

2. Retroväxter på frammarsch

När det gäller krukväxter fortsätter vi att blicka bakåt till de så kallade ”tantblommorna”. Pelargonen har länge varit i ropet, och mormors favorit begonian är det hetaste du kan ha i fönstret i år. Extra stort kommer intresset vara för de plantor som har intressanta bladverk, som exempelvis forellbegonian, spår Blomsterfrämjandet. 

Klimatfokus, torkat och gröna blad – 5 stora växttrender i år
Begonian är årets hetaste krukväxt. Foto: Lena Granefelt/Blomsterfrämjandet

3. Färg i fokus

En annan växt som ofta får epitetet tantblomma är tagetesen, men även den står i rampljuset i år. Nu vill vi nämligen ha mer färg på våra växter än tidigare. Vi kommer få se allt från ljusa pasteller och jordnära bruna nyanser till starkare kulörer som rosa, purpur, orange, gult och blått. 

Klimatfokus, torkat och gröna blad – 5 stora växttrender i år
Färgglada sommarblommor. Foto: Hanna Wendelbo/Blomsterfrämjandet

4. Gröna växter

Även om vi vill ha färgsprakande blomster har vi inte glömt de evigt populära gröna växterna. De är inte bara vackra, speciellt de med intressanta bladverk, utan kan till och med vara bra för vår hälsa eftersom många av dem är luftrenande. Elefantöra, monstera, palettblad, olika fikusar och palmer har länge varit favoriter. Nu är också gullranka, ormbunke och yuccalilja på frammarsch, enligt Blomsterfrämjandet. 

Klimatfokus, torkat och gröna blad – 5 stora växttrender i år
Monsteran är evigt älskad med sina flikiga blad. Foto: Emilia Ahlgren/Blomsterfrämjandet

5. Torkat i buketten

Som vi tidigare rapporterat är torkat en stor trend 2019, allt från växter och blad till nötskal och frukter. Allra helst blandar vi in de torkade elementen i våra buketter. Vissna blommor från trädgården, ogräs från vägkanten, tistlar, frökapslar – allt kan användas för att ge ditt blomsterarrangemang en unikt personlig look. En annan trend som håller i sig är att använda krukväxter som snittblommor. 

Klimatfokus, torkat och gröna blad – 5 stora växttrender i år
Torkade växter i alla möjliga olika former är populära i år. Foto: Getty Images

8 skötselråd: Så lyckas du med din begonia

Så här lyckas du med din monstera – 6 skötselråd

Rulla till toppen