Därför blir det allt trendigare att odla ätbart

Ett genomgående ökat hållbarhetstänk leder till att fler får upp ögonen för att odla ätbart hemma.

Trädgårdsarbete är både roligt och hälsosamt, det är många överens om. Plantagen har i sin rapport Växttrender 2019 kartlagt synen på odling i Sverige, och kan konstatera att intresset för odling och trädgård är stort. 48 procent av de tillfrågade anger att de är intresserade av trädgårdsarbete och växter.

– Vi ser en tydlig motreaktion mot den höga nivån av digitalisering i hemmen – lugn och ro blir ett starkt ideal, vi vill bort ifrån den digitala stressen, menar trendexperten Stefan Nilsson.

En trend som håller i sig är intresset för att odla ätbart. Hela 75 procent berättar att de odlar eller kan tänka sig att odla ätbara växter. Många har fruktträd eller buskar i sin trädgård, men det finns också ett tydligt intresse för att odla på balkong eller terrass. Enligt experter har detta att göra med det ökade hållbarhetstänket i samhället, vi blir mer medvetna om vikten av att ta vara på det naturen kan ge. 

– Bärbuskar, örter och ätbart kommer mer och mer. Vår generation har vuxit upp med föräldrar och mor- och farföräldrar som syltar och saftar, så delvis handlar det om nostalgi men framför allt ser jag det som en del av hållbarhetstänket, säger Tina Stuestøl, influencer inom inredning och trädgård.

58 procent av de tillfrågade berättar att de är självförsörjande på någon ätbar växt under dess säsong. Den största anledningen till att odla ätbart är att man ser det som en rolig utmaning, men många av de tillfrågade framhäver också att det känns hälsosamt att äta egenodlade grödor, samt att det är ekologiskt och närproducerat. 

– Hos yngre, där intresset för odling och växter generellt har ökat de senaste åren, så är det här med att odla ätbart en viktig inkörsport – till exempel att kunna använda det man odlar i sin matlagning, säger Johan Orre, hortonom på Plantagen.  

Rapporten bygger på en konsumentundersökning med 1010 slumpvis utvalda respondenter i Sverige, genomförd av Plantagen och HUI Research. 

Börja odla ätbart du också – här är våra bästa artiklar om hur du gör:

8 goda grönsaker du kan odla på balkongen

Odla potatis på tre olika sätt

Odla tomat hemma – här är 7 läckra nyheter

Här är bären du ska odla för att kunna baka sommarens godaste pajer

Så här odlar du skott på fönsterbrädan – 5 enkla steg

Så börjar du odla mat inne

Scroll to Top